Emőke
-4 °C
9 °C

Hamisnak találták a Mirror fotóit?

2004.05.12. 17:01
Hamisnak találhatta a Daily Mirror az iraki kínzásokat ábrázoló fotóit a szakértői vizsgálat - írja a Guardian. A képek hitelét az eddig hallgató Tony Blair is kétségbe vonta, és a bulvárlap is csak illusztrációként közölte újra. Többen a főszerkesztő lemondását követelik, a Mirror kiadója azonban kitart a vállaltan háborúellenes Piers Morgan mellett.
Szinte biztos, hogy a Daily Mirrorban a brit katonák által megkínzott irakiakról közölt képek hamisítványok - jelentette ki Tony Blair. A brit kormányfő eddig kerülte, hogy hamisítványnak minősítse a felvételeket, így a Guardian szerint biztosra vehető, hogy a megállapításra a hadsereg szakértői jutottak.

A jármű, ami ott se volt

Erre utal, hogy Jack Straw hétfői bejelentése szerint katonai szakértők szerint kizárt, hogy a képeken látható katonai jármű valaha is Irakban lett volna. A szakértői jelentés komoly nyomást gyakorolhat a képek közlését vehemensen védelmező, Blair háborús politikáját a kezdetektől erőteljesen kritizáló Mirror-főnök Piers Morganre.

A kormányzat egészen eddig óvatosan fogalmazta csak meg kritikáját a képek hitelességéről, mivel a katonai szakértők elsőre nem voltak biztosak benne, hogy elfogadhatóan cáfolni tudják a képek hitelét. Azonban most, hogy az iraki visszaéléseket vizsgáló nyomozók bizonyosan megállapították a csalást, felerősödhetnek a Morgan lemondását követelő hangok.

Mondjon le

"Ha a képek valódiak, közlésük teljesen érthető. A hamis képek akár politikai, akár üzleti okokból történt lehozatala azonban elfogadhatatlan" - jelentette ki Alister Campbell, Blair az iraki háborút indokoló fegyverdosszié -botránya miatt lemondott volt kommunikációs tanácsadója.

Trinity Mirror, a bulvárlap kiadója ennek ellenére kiállt főszerkesztője mellett. A fotók hitelességét azonban már a bulvárlap sem állítja teljes magabiztossággal. Legutóbb a brit katonák által elkövetett kínzások "pontos illusztrációjaként" jellemezték a felvételeket. A Mirror arra próbálja terelni az érdeklődést, hogy vajon a cikkükben közölt kínzások megtörténtek-e - írja a Guardian.

Ellentámadás

A lap ma címlapján két katona vallomását hozta, akik a verések szemtanúi voltak. Vezércikkükben azzal vádolták Geoff Hoon védelmi minisztert, hogy a hitelesség kérdésével az ügyet próbálja elsimítani. Egyre inkább úgy látszik azonban, hogy a kormány hamarosan tényekkel cáfolhatja a képek hitelességét - írja a Guardian.