Piroska
-2 °C
5 °C

Az irakiak bosszújától féltik a briteket

2004.05.04. 18:18
Bosszútól félti a brit katonákat Charles Kennedy. Az ellenzéki liberális demokraták vezére szerint akár igaziak, akár hamisak az irakiak kínzásáról készült fotók, rossz képet alakítanak ki a hadseregről és támadásokra adhatnak okot. Az amerikai botrányt kirobbantó CBS a hadsereg kérésére két hétig visszatartotta a sztorit.
"Minden követ felforgatunk majd" az iraki kínzások vizsgálata során - jelentette ki parlamenti felszólalásában Adam Ingram, Tony Blair a fegyveres erőket felügyelő államtitkára.

Veszélyben a csapatok

Ingram Charles Kennedy, a háborút ellenző ellenzéki Liberális Demokrata Párt elnökének felszólalására kíván reagálni. Az ellenzéki pártvezér szerint Nagy-Britannia, illetve a brit csapatok biztonsága került veszélybe a képek publikálása miatt.

A Daily Mirror szombati számában megjelent képeken a feltételezések szerint a Királynő Lancasteri Regimentjének katonái láthatóak, amint lecsuklyázott iraki foglyokat gyaláznak meg. Az egyik foglyot a képek tanúsága szerint levizelték, egy másikat puskatussal ütöttek.

Masszív hatás, torzult kép

Kennedy szerint a kérdés felveti a sajtó felelősségét is - írja a Guardian. Akár igaziak a képek, akár - ahogy azt több szakértő is valószínűsíti - hamisak, "mindenképpen masszív hatást váltanak ki mind Irakban, mind az egész arab világban - véli Kennedy. Véleménye szerint a Mirror kiadójának "alaposan meg kellett fontolnia" a képek közlését.

Ingram szerint a vizsgálat szempontjából mindegy, hogy hamisak, vagy igaziak a képek. "A kezdettől fogva úgy kezeltük a felvételeket, mintha valósak lennének, és amíg az ellenkezője be nem igazolódik, így is teszünk" - jelentette ki. Amennyiben a katonákat bűnösnek találják, méltó büntetéseket szabnak ki rájuk - tette hozzá.

Kennedy szerint is mindegy, hogy hamisak-e a képek. Azokat sokan így is, úgy is hitelesnek tartják majd, és ez az iraki ifjúság radikalizálódásához vezethet. "Attól tartok, hogy a brit és az amerikai csapatok még több indokolatlan támadásnak lesznek kitéve a róluk kialakult hibás kép miatt" - nyilatkozta Kennedy a BBC Radio 4-nak.

Öncenzúra a CBS-nél

A kínzásokról elsőként beszámoló amerikai CBS hírtelevízió időközben elismerte, hogy a hadvezetés, személy szerint Richard Myers, az egységes vezérkar főnökének kérésére két hétig visszatartotta a bagdadi Abu Garib fegyintézetben történt visszaélésekről szóló műsorának sugárzását - jelentette az AP. A tévécsatorna a kényes iraki helyzettel indokolta döntését.

A műsor eredetileg tervezett sugárzásának időpontjában zajlott a síiták nagy lázadása, Nedzsef és Fallúdzsa ostroma is. A lázadás során több tucatnyi külföldit ejtettek túszul lázadó csoportok, a hadvezetés félelmei szerint a botrány az ő életüket veszélyeztette volna.

Mivel azonban a kínzásokról a New Yorker magazin is összeállítást készített, a csatorna nem tudott szerdánál tovább várni saját, már meglevő anyaga sugárzásával.

Megengedhetetlenül hosszú várakozás

Bob Steele, a Poynter Intézet médiatanszékének oktatója a különleges helyzetre tekintettel sem tartja megengedhetőnek, hogy egy hírt ilyen sokáig történő visszatartsanak. "Nagyon különleges indok kell" ekkoraméretű öncenzúrára - nyilatkozta az AP-nek.

A híranyag visszatartását Steele szerint csak az indokolhatná, "ha a közlés valóban amerikai életeket fenyeget". A műsor tartalma, illetve a feltárt visszásságok természete szerint azonban legfeljebb egy-két napot adhatott volna a politikai és katonai vezetésnek a CBS.

Az irakiak is veszélyben voltak

Steele szerint nem elég kifogás az amerikai túszok és katonák életének védelme, mivel a kínzások az iraki foglyok életét és méltóságát veszélyeztették. A műsor producere, Jeff Fager szerint azonban feltétlenül figyelembe kellett venniük a hadi helyzetet. Véleménye szerint a műsor a várakozási idő alatt még javult is, mivel a két hetes késés alkalmat adott Mark Kimmitt dandártábornok, az iraki koalíciós haderő szóvivőjének meginterjúvolására is.