Gerzson
-3 °C
3 °C

Atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

2006.10.09. 14:35
Sikerült atombombát robbantatnia Észak-Koreának a föld alatt, jelentették be Phenjanban. A riadókészültséget elrendelő Dél-Korea megerősítette a robbanás tényét.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint a délutáni órákban a hétfőn végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt, jelentette be Benjamin Chang, az amerikai ENSZ-misszió helyettes szóvivője.

Korábban a Fehér Ház az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését sürgette. Az amerikai elnöki szóvivő "provokációnak" minősítette a kísérleti atomrobbantást. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken hivatalos, de nem kényszerítő erejű nyilatkozatban felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen le a tervezett kísérleti atomrobbantásról.

Észak-Koreának még hét atombombához lehet elég plutóniuma dél-koreai hírszerzők szerint, akik hétfőn tettek erről jelentést a szöuli parlamentben. A hírszerzés azt feltételezi, hogy Észak-Korea tovább kísérleteket fog végrehajtani. Pakisztán példájából kiindulva nem lehet kizárni, hogy további kísérleti robbantások lesznek. Pakisztán egymás után hatot hajtott végre, emlékeztetett a képviselő.

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A jelentés, amely szerint a kísérlet nyomán nem szivárgott ki sugárzó anyag, "történelmi eseményként" tálalta a tesztet, amely, mint írták, "örömmel tölti el" az észak-koreai hadsereget és a népet.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség védelmi illetékesektől származó értesülése szerint a kísérletet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy után (közép-európai idő szerint hajnali fél négy után) hajtották végre Kildzsu város közelében, az ország északkeleti részén.

A dél-koreai földtani megfigyelő központ tudatta, hogy a Richter-skálán mért 3,6 fokozatú rengést észlelt az észak-koreai kísérlet bejelentett időpontjában. A központ kizárta, hogy a földmozgás természetes eredetű lett volna.

Az amerikai szeizmológusok a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű rengésről számoltak be. A rengés központja - tehát a kísérleti atomrobbantás helye - Phenjantól 385 kilométerre északkeletre, Csongcsintől 70 kilométerre délnyugatra, Kimcsaektől 70 kilométerre északra, a kínai Jancsitől 180 kilométerre délre.

Kína megerősítette és elítélte hétfőn az észak-koreai nukleáris kísérletet. Kína "határozottan ellenzi" az atomkísérletet és reméli, hogy Észak-Korea visszatér a kínai fővárosban folyó hatoldalú tárgyalásokhoz.

"Észak-Korea semmibe vette a nemzetközi közösség aggodalmait és szégyentelen módon nukleáris kísérletet hajtott végre. Az északkelet-ázsiai térség stabilitásának fenntartása valamennyi érintett fél közös érdeke" - hangsúlyozza a kommüniké.

"Az amerikai és a dél-koreai titkosszolgálatok szeizmikus eseményt észleltek Észak-Korea egyik feltételezett nukleáris kísérleti telepén" - erősítette meg az észak-koreai kísérleti atomrobbantás hírére reagálva Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője. Mint mondta, ha ez valóban egy kísérleti atomrobbantás következménye, az Egyesült Államok provokációnak fogja tekinteni azt.

"Az Egyesült Államok biztosítja térségbeli szövetségeseit, hogy megvédi őket és szavatolja biztonsággukat" - jelentette ki Snow.

Riadó Dél-Koreában

Riadókészültségbe helyezték az észak-koreai kísérleti atomrobbantás hírére hétfőn valamennyi dél-koreai haderőt - jelentette be az ország vezérkari főnöke.

Az amerikai védelmi minisztérium névtelenséget kérő illetékese magát az atomkísérlet tényét egyelőre nem tudta megerősíteni. Egy másik tisztségviselő szerint azonban, akit a Fox News hírcsatorna idézett, a Fehér Ház úgy véli: Észak-Korea valóban végrehajtotta a nukleáris kísérletet.

Szintén nem tudta még megerősíteni a kísérlet hírét Abe Sindzo japán miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója is, miközben Tokióban rendkívüli kormányülést hívtak össze. A kormányszóvivő viszont közölte: Amennyiben bebizonyosodik az atomrobbantás, Japán erőteljesen tiltakozni fog ellene, mert az súlyos fenyegetést és provokációt jelent a térség biztonságára.

Megígérték, megcsinálták

A phenjani külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantásra készül, de nem közölte annak tervezett időpontját. A bejelentés aggodalmat váltott ki világszerte.

Észak-Korea évek óta azzal fenyeget, hogy kifejleszti nukleáris fegyverét. 2005 szeptemberében ugyan a kommunista vezetés ígéretet tett a tesztek felfüggesztésére, feltéve, ha hozzájut atomerőmű építéséhez szükséges technikákhoz.

A két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével az észak-koreai nukleáris programról folyó tárgyalások tavaly november óta holtponton vannak, mert Phenjan az ellene hozott amerikai pénzügyi szankciókra hivatkozva bojkottálja azokat

Észak-Korea végül nem hagyott fel a kísérletekkel, idén júliusban pedig hét rakétatesztet is végrehajtott. Októberben már földalatti nukleáris kísérletek véghezvitelét ígérte az Észak-Koreai vezetés, amely többek között azért keltett félelmet a környező országokban, mert félő volt, hogy komoly sugárszennyezést okoz Északkelet-Ázsiában.