Gerzson
-3 °C
3 °C

'Rendőrállammá válhat Nagy-Britannia'

2005.01.28. 14:50
Éles vitát váltottak ki a brit belügyminiszter a terrorizmus ellenes harc jegyében kidolgozott javaslatai, amelyek soha nem látott mértékben terjesztenék ki a rendőrség hatáskörét. Az IRA-ellenes harc egyik korábbi vezetője szerint az ilyenfajta szigor sosem vezetett megoldásra.

Rendőrállammá válhat Nagy-Britannia, ha a brit belügyminiszter, Charles Clarke törvényjavaslatait elfogadja a törvényhozás, jelentette ki George Churchill-Coleman, aki korábban a Scotland Yard terroristaelhárító parancsnokságát vezette, írja a Guardian.

Nyomkövetés, házi őrizet

A belügyminiszter javaslatai szerint ugyanis soha nem látott hatalomhoz jutna a brit rendőrség. Korlátlanul tarthatna például házkutatásokat, a terroristagyanús személyek családját, sőt baráti körét is korlátlan megfigyelésnek és akár napi rendszerességgel tartott ellenőrzésnek téve ki vádemelés nélkül. A gyanúsítottakat pedig korlátlan ideig házi őrizetbe is vehetné a rendőrség.

Egy baloldali brit képviselő, Bob Masrshall-Andrew egyenesen úgy fogalmazott Clarke javaslatairól, hogy "azok az állam végrehajtó hatalmának 300 év óta legalaposabb kiterjesztését a polgárokkal szemben".

Nem vált be az IRA ellen sem

"Az a szörnyű érzésem van, hogy lassan rendőrállammá válunk, és ez senkinek sem jó. Demokráciában élünk, és a rendőrségnek is ezen értékek mentén kellene működnie" - fogalmazott a Guradian pénteki számában Churchill-Coleman.

Az egykori rendőrtiszt azzal érvelt a Guradiannak, képtelenség az emberek jogainak ilyen fokú korlátozása, csak azért mert valaki azt állítja róluk, hogy terroristák. Az IRA legvéresebb támadásainak idején (a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján) szolgáló rendőrtiszt úgy látja, ami nem működött az IRA ellen, az most sem fog beválni.

Churchill-Coleman szerint az új rendőri intézkedések különösen a Nagy-Britanniában élő kisebbségek körében kelthetnek feszültséget.

Blair támogatja miniszterét

A belügyminiszter javaslatait a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórumon tartózkodó Tony Blair is védelmébe vette mondván számára fontos a brit állampolgárok szabdságjogainak tiszteletben tartása, de Nagy-Britanniának a világ több országával együtt a terrorizmus egy újfajta formájával kell szembenéznie.

Clarke javaslatai valószínűleg szelídülni fognak a hatályba lépésig. A kormánypárti képviselők közül is legalább 70 ellenzőre számítanak, és a kabineten belül is voltak ellenvetések a javaslattal kapcsolatban, a törvénynek ráadásul a civiljogi konvencióknak is meg kell felelniük.