Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Több tartaléka van az ukrán kormányfőnek a második menetre

2004.11.02. 13:49
Elemzések szerint a Viktor Janukovicsot támogatók többen lehetnek a második fordulóban az ellenézki Viktor Juscsenkóval szemben, ha a kormányfőnek sikerül mozgósítania a passzívabb keleti régiókat, de eldöntheti a választást az összesen tizenegy százalékot szerzett szocialista és kommunista jelöltek szavazótábora is.
Kevesebb mint egy százalékos előnyt szerzett Viktor Janukovics kormányfő az ellenzék elnökjelöltjével, Viktor Juscsenkóval szemben. A választások november 21-ére kiírt második fordulóját várhatóan a baloldal támogatása és a részvétel dönti el.

Janukovics hétfői sajtótájékoztatóján
fotó: EPA
Az első fordulóban 5,75 százalékkal a harmadik helyen végzett Olekszandr Moroz, az Ukrajnai Szocialista Párt elnöke máris megkezdte a tárgyalásokat mindkét jelölttel. Petro Szimonenko, a kommunista párt jelöltje 5,02 százalékot szerzett, kettejük 11 százaléka dönthet a második fordulóban. A többi húsz körüli jelölt egyike sem érte el az 1 százalékot, két százaléknyian szavaztak azok, akiknek egyik jelölt sem felelt meg.

Janukovicsnak nagyobb a tartaléka

Mikola Csurilov, a Szocisz közvélemény-kutató intézet igazgatója az MTI-nek nyilatkozva közölte, Olekszandr Moroz támogatóinak 40 százaléka hajlandó Juscsenkót támogatni, 18-20 százalékuk viszont várhatóan Janukovicsra fog szavazni.

A szocialista szavazótábor 40 százaléka még bizonytalan. A szociológus szerint az első fordulóban a negyedik helyen végzett Petro Szimonenkót, a kommunista párt első emberét támogatók 60 százaléka szavaz várhatóan Janukovicsra, míg 20 százalék támogatja majd Juscsenkót. A két szavazótábor egyenként mintegy 5-5 százalékot képvisel.

A kommunistáknak sem tetszett a választás

A Moscow Times angol nyelvű orosz napilap szerint még nem eldöntött, hogy Szimonenko melyik jelölt támogatására szólít majd fel. Bár az oroszországi kommunista vezér, Gennagyij Zjuganov szerint ez nem kérdéses, Szimonenko pártja élesen bírálta a hatalmat a választásokon történt visszaélések miatt.

A Szevodnya című lap keddi elemzése szerint a második fordulóban Juscsenko eleve vesztes pozícióból indul, a részvétel fog mindent eldönteni. A cikkíró rámutat, hogy a keleti és déli régiókban, ahol Janukovics győzött, még több a tartalék, hiszen az első fordulóban 63-68 százalék körüli volt a részvétel, míg a nyugati megyékben 75-82 százalékos részvételt is regisztáltak.

A keddi kijevi lapok részletesen beszámoltak a választási eseményekről, de érdemi kommentárokat egyelőre nem közöltek.

Kárpátalján Juscsenko vezet

Kárpátalján a legfrissebb hivatalos adatok szerint Viktor Juscsenko kapta a legtöbb voksot: az ottani szavazatok 86,27 százalékának feldolgozása után az ellenzéki jelölt 46,31 százalékot kapott, Viktor Janukovics pedig 38,33 százalékot.

A Kárpátalján a választáson megfigyelőként résztvevő két magyar képviselő is találkozott szabálytalanságokkal. Gruber Attila (Fidesz-MPSZ) és Füle István (MSZP) az MTI-nek elmondta, több helyen megvendégelték a szavazókat, majd arra bíztatták őket, hogy Viktor Janukovicsra szavazzanak. A képviselők beszámoltak arról is, a jelöltek a kampány során kijátszották a nemzetiségi kártyát is. Ennek része volt, hogy a magyarlakta településeken Viktor Janukovics a kettős állampolgárság bevezetésének lehetővé tételét ígérte. (Ukrajnában az alkotmány jelenleg kizárja ezt.)

Nem felelt meg a demokratikus normáknak

Az ukrán elnökválasztás első fordulója az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek hétfői állásfoglalása szerint nem felelt meg a demokratikus normáknak; az EBESZ-megfigyelők súlyos szabálytalanságokról számoltak be. A szervezet ugyanakkor érvényesnek tartja az eredményeket. Washington is figyelmeztette Ukrajnát, hogy visszalépésnek minősíti a hétvégi választást a 2002-es törvényhozói választásokhoz képest.

Több helyen történt visszaélés a választói névjegyzékekkel, amikről több esetben hiányoztak a választópolgárok nevei. Ezzel kapcsolatban kedden a Központi Választási Bizottság ígéretet tett arra, hogy a 2006-os választásokra egységes névjegyzéket készít.