Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iraki össztűz az ENSZ-határozatra

2002.11.11. 20:20
Az iraki parlament hétfői rendkívüli ülésén az egymást követő képviselők, köztük a törvényhozás elnöke és a külügyi bizottság vezetője, elítélték az Irak lefegyverzéséről szóló, a múlt pénteken elfogadott biztonsági tanácsi határozatot. A vitát kedden folytatják.
Szaddám Huszein iraki elnök, aki már korábban is a parlamentet használta fel egy-egy nehéz döntésének fedezésére, felszólította a törvényhozást, hogy tegyen ajánlást az általa vezetett Forradalmi Parancsnokság Tanácsának a BT-határozatra adandó hivatalos iraki válaszra. Iraknak péntekig kell választ adnia a 1441. számú határozatra, annak elfogadásáról vagy elutasításáról.

Hamis és csalárd

A határozat elvetését javasolta Szalem al-Kubaisi, a külügyi bizottság vezetője. Szaadun Hammadi, a parlament elnöke, "hamisnak és csalárdnak" nevezte a határozatot, amely "nem tartalmazza a tisztesség, az objektivitás és a kiegyensúlyozottság minimumát sem", továbbá megsérti a nemzetközi jogot, és semmibe veszi mindazt a munkát, amit elmúlt években végeztek a fegyverzet-ellenőrzés terén.

Pénteki határidő

Iraknak péntekig kell elfogadnia a határozatot. Amennyiben elutasítja azt, annak az ENSZ dokumentuma szerint "súlyos következményei" lesznek. A parlament döntésével csak a Forradalmi Tanácsnak tesz javaslatot, a végső döntést ez a testület hozza majd meg. Az amerikaiak a mostani procedúrát csupán színjátéknak tartják. Az amerikai illetékesek szerint a Pentagon 200 ezer fős hadsereg mozgósítását tervezi egy Irak elleni invázióra.

Az Arab Liga figyelmeztet

Kairóban az Arab Liga külügyminiszterei kétnapos tanácskozásuk végén kiadott közleményükben felszólították Irakot és az ENSZ-t, hogy közösen munkálkodjanak a BT-határozat életbe léptetéséért, az Egyesült Államokat pedig arra, hogy a határozat ne szolgáljon indokul egy Irak elleni katonai akcióra, amely az egész arab világra fenyegetést jelentene. Követelték továbbá, hogy arab szakértőket is vonjanak be az ENSZ fegyverzet-ellenőrzési csoportjába. Damaszkuszból a száműzetésben lévő Iraki Kommunista Párt felszólította a bagdadi rendszert: fogadják el a határozatot, mert "ez az utolsó esély a békés, diplomáciai megoldásra".