Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Iraki össztűz az ENSZ-határozatra

2002.11.11. 20:20
Az iraki parlament hétfői rendkívüli ülésén az egymást követő képviselők, köztük a törvényhozás elnöke és a külügyi bizottság vezetője, elítélték az Irak lefegyverzéséről szóló, a múlt pénteken elfogadott biztonsági tanácsi határozatot. A vitát kedden folytatják.
Szaddám Huszein iraki elnök, aki már korábban is a parlamentet használta fel egy-egy nehéz döntésének fedezésére, felszólította a törvényhozást, hogy tegyen ajánlást az általa vezetett Forradalmi Parancsnokság Tanácsának a BT-határozatra adandó hivatalos iraki válaszra. Iraknak péntekig kell választ adnia a 1441. számú határozatra, annak elfogadásáról vagy elutasításáról.

Hamis és csalárd

A határozat elvetését javasolta Szalem al-Kubaisi, a külügyi bizottság vezetője. Szaadun Hammadi, a parlament elnöke, "hamisnak és csalárdnak" nevezte a határozatot, amely "nem tartalmazza a tisztesség, az objektivitás és a kiegyensúlyozottság minimumát sem", továbbá megsérti a nemzetközi jogot, és semmibe veszi mindazt a munkát, amit elmúlt években végeztek a fegyverzet-ellenőrzés terén.

Pénteki határidő

Iraknak péntekig kell elfogadnia a határozatot. Amennyiben elutasítja azt, annak az ENSZ dokumentuma szerint "súlyos következményei" lesznek. A parlament döntésével csak a Forradalmi Tanácsnak tesz javaslatot, a végső döntést ez a testület hozza majd meg. Az amerikaiak a mostani procedúrát csupán színjátéknak tartják. Az amerikai illetékesek szerint a Pentagon 200 ezer fős hadsereg mozgósítását tervezi egy Irak elleni invázióra.

Az Arab Liga figyelmeztet

Kairóban az Arab Liga külügyminiszterei kétnapos tanácskozásuk végén kiadott közleményükben felszólították Irakot és az ENSZ-t, hogy közösen munkálkodjanak a BT-határozat életbe léptetéséért, az Egyesült Államokat pedig arra, hogy a határozat ne szolgáljon indokul egy Irak elleni katonai akcióra, amely az egész arab világra fenyegetést jelentene. Követelték továbbá, hogy arab szakértőket is vonjanak be az ENSZ fegyverzet-ellenőrzési csoportjába. Damaszkuszból a száműzetésben lévő Iraki Kommunista Párt felszólította a bagdadi rendszert: fogadják el a határozatot, mert "ez az utolsó esély a békés, diplomáciai megoldásra".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!