Gerzson
-3 °C
2 °C

Havonta kétmillió dollárt fölözött le Arafat

2004.11.15. 10:28
A kilencvenes évek közepén Arafat mintegy hárommilliárd dolláros vagyonnal rendelkezhetett, aminek nem kis része a palesztin területeken zajló gázolaj-csempészetből származott, amiből a palesztin elnök havi kétmillió dollárt fölözhetett le magának. A gyakorlatnak egy 2002-es reform vetett véget, amikor Arafat befektetései a palesztin hatóságokhoz kerültek.
Havi kétmillió dollárt fölözhetett le Jasszer Arafat a Ciszjordániában és a Gáza övezetben folyó gázolaj-csempészetből, írja a Time magazin legfrissebb száma.

A legsikeresebb pénzügyi reform

Arafat ügyleteire állítólag amerikai könyvelők derítettek fény, miután a palesztinok külföldi pénzelőinek nyomására Arafat 2002-ben kénytelen volt befektetéseit, cégeit a Palesztin Befektetési Alapnak átadni.

Az ügyletet amerikai szakemberek mellett a palesztin pénzügyminiszter, Szalam Fajjad felügyelte. Az elnöki korrupciónak véget vető lépést követően a Palesztin Hatóság költségvetése havi tízmillió dollárral gazdagodott, és olcsóbbá vált az üzemanyag a palesztinok számára is, állítja a Time a Fajjad által vezetett vizsgálatokhoz közelálló személyekre hivatkozva.

Az összeget az arab világ számos bankján, luxemburgi és Kajmán-szigeteki pénzintézeteken keresztül mosták tisztára. Összesen mintegy 800 millió dollárhoz jutott így a palesztin közigazgatás.

"Ez volt az arab világ legsikeresebb pénzügyi reformja" - állította Jim Prince, a Los Angeles-i Demokrácia Tanács elnöke, aki a könyvelést amerikai részről irányította.

'Legatyásodott' Arafat

A kilencvenes évek közepén Arafat pénzügyi birodalmának értéke körülbelül hárommilliárd dollárra rúgott, de csütörtöki halálakor már csak egymilliárdos vagyona lehetett az izraeli hírszerzés becslése szerint.

A Time cikke azt állítja, hogy a palesztin elnök felesége, Szúha Arafat nem sokkal azelőtt szerzett tudomást a 2002-es - számára hátrányos - tranzakcióról, hogy kijelentette, a palesztin vezetés "élve akarja eltemetni férjét", és a Franciaországba utazó palesztin delegációt nem engedte haldokló férje ágyához.

Múlt hét pénteken a Corriere della Sera nevű olasz napilap azt írta, Arafat özvegye évi 22 millió dollárra (4,2 milliárd forint) számíthat a palesztin hatóságoktól. Feltevések szerint a palesztin vezetés ezzel a gesztussal akarta elkerülni a vagyoni vitát a dacos asszonnyal.

Az asszony apanázsáról szóló híreket palesztin tisztviselők azóta cáfolták kijelentve, hogy Szúhának mindössze franciaországi lakbérét fogják kifizetni, "de semmi többet".