Sára, Márió
2 °C
6 °C

Karját törte a magyar diplomata Irakban

2003.11.27. 10:44
Nem ütközött, hanem gépkocsijával lesodródott az útról a bagdadi magyar konzulnak, aki szerda reggel szenvedett autóbalesetet Irakban a szír határtól száz kilométerre. Az ütközés során a koznul karja eltörött. A kormányszóvivő kizárta, hogy a balesetnek köze lenne az iraki helyzethez. Ez tíz nap alatt a második magyar vonatkozású baleset Irakban.
Karját törte el az Irakban autóbalesetet szenvedett magyar diplomata, akinek állapota kielégítő, úgy tudjuk, a szükséges orvosi ellátás után folytathatta útját, mondta a kormányszóvivő szerdai budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Lesodródott az útról

A korábban Gál J. Zoltán kormányszóvivő által ismertett verziót a külügyi szóvivő szerda este pontosította: a konzul autója nem karambolozott.

Az esős úton "gépkocsijával kisodródott és letért az útról, de másik gépkocsival - a korábban megjelent (azóta pontosított) hírekkel ellentétben - nem ütközött és nem borult fel" - tájáékoztatott Tóth Tamás külügyi szóvivő.

A bagdadi magyar konzul egyébként a Ramádi térségében múlt héten lelőtt győri fiatalember holttestét azonosítani Budapestről érkező magyar diplomatákat ment fogadni Bagdadba. A kéttagú küldöttségben a külügy biztonságpolitikai és arab felelőse utazott.

Nincs összefüggésben az iraki helyzettel

"A történtek nincsenek összefüggésben az iraki helyzettel" - fogalmazott Gál J. Zoltán.

Tóth Tamás külügyi szóvivő délelőtt csak annyit nyilatkozott az MTI-nek, hogy a bagdadi magyar nagykövetség konzulja szenvedett autóbalesetet.

A szóvivő elmondása szerint a külügyminisztérium a reggeli órák óta tudott az eseményről, ám további információkkal csak délután szolgáltak.

Második baleset?

Ez tíz nap alatt a második eset, hogy magyar állampolgár szenved balesetet Irakban. Múlt héten hétfőn egy Irakban munkát vállaló győri diákot lőttek le amerikai katonák. Egyelőre nem tudni, mi történt pontosan.

A egyik verzió szerint az egy katonai ellenőrző pontnál nem lassító fiatalembert biztonsági okokból lőtték le, de egy helyszínen lévő magyar újságíró információi szerint az egyetemista balesetet szenvedett autójával, a katonák pedig kérdezés nélkül lövöldözni kezdtek a roncsra.