Géza
-12 °C
-4 °C

Díszítésre szolgált a pulyka Bush kezében

2003.12.04. 10:15
Csupán díszítésre és nem evésre szolgált az a hatalmas sültpulyka, amivel George W. Bush amerikai elnök fotóztatta magát váratlan, hálaadási villámvizitjén Bagdadban - írja a The Washington Post.
Az amerikai elnökről bagdadi villámvizitjén készült, világot bejárt képen a katonai dzsekibe bújt Bush egy bőségesen megpakolt krómozott tálcát tart a kezében, miközben mosolygó katonák veszik körül. A látszat azonban csal, a pulykát senki sem fogyasztotta el, mivel az csak díszítésre szolgált, számolt be a The Washington Post.

A katonának nem így megyen dolga

Tekintse meg képeinket!
A díszmadár olyan a képen mintha reklámfotózásra készült volna, oldalán szőlőfürtök sorakoznak, a világ jelenleg egyik legveszedelmesebb helyén a biztonságos és bőséges családi vacsorát idézi.

Az elnök ugyanis nem a katonáknak szánt egyszerű tábori tálcát kapta fel a vacsorán való megjelenésekor, hanem csupán egy látványelemet - tudta meg az újság egy az elnöki adminisztrációban dolgozó illetékesektől.

Ez a kis csúsztatás jellemző az elnökválasztási kampányra készülő Fehér Ház kampánystratégiájára. Az elnöki adminisztráció legfőbb feladatának tekinti ugyanis az egyre rosszabbra forduló iraki helyzet fényezését - írja a Post.

Bush ihletet kapott?

A megkérdezettek elmondták, nem tudják, hogy Bush texasi farmjáról hozta-e magával a madarat, vagy csupán a helyszínen talált madár által kínált lehetőségre csapott le. A látogatást a legnagyobb titokban rendezték, tehát arról nem tudhatott a Bagdadban állomásozó csapat szakácsa sem. A hadsereg szóvivője szerint viszont a díszes pulykatál teljesen természetes egy Hálaadásra készülő katonai táborban.

Bush attrakciójáról a helyszínen tartózkodó riporter lemaradt, ám egy fotós megörökítette a pár másodperces jelenetet. Az ügyre szerdán reagált az elnöki adminisztráció, amikor Washingtonban megfogalmazódott a kérdés: ki evett abból a pulykából valójában?

Jót tett a népszerűségének

Bush útját az ellenzék sem átallotta kritikával illetni, bár a hazafias témának megfelelően visszafogott hangnemet ütött meg. A demokratákat is meglepetésként érte ugyanis, hogy a Clinton-házaspár afganisztáni és iraki látogatását váratlanul kiütötte az újságok beszámolóiból Bush utazása.

Az elnöki vizit nem volt eredménytelen, jelzik a közvéleménykutatások. A National Annenberg felmérése szerint Bush elnöki munkájának pozitív megítélése öt százalékot ugrott egy hét alatt (61%), a Bush-sal egyet nem értők száma pedig öt százalékponttal csökkent (36%). Személyének pozitív megítélése jelenleg 72 százalékon áll.