18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Több embert megölt egy fegyveres ámokfutó Hollandiában

2023.09.28. 18:30 Módosítva: 2023.09.28. 22:25
Három ember meghalt különböző incidensekben csütörtökre virradóra Hollandiában. Csütörtök délután Rotterdam városában nyitott tüzet egy fegyveres férfi. Az elkövető az Erasmus Egyetemi Klinikára is betört, ahol két embert súlyosan megsebesített. A gyanúsítottat előállították.

A rotterdami rendőrség szerint a fegyveres előbb Rotterdam belvárosának egyik lakóházában nyitott tüzet, majd egy közeli kórház egyik oktatóterméből jelentettek támadást. Az egyetemi klinikát lezárták, a helyszínt rendőrségi helikopter felügyeli – közölte az MTI a NL Times című angol nyelvű holland napilap értesülését.

The Telegraph úgy tudja, hogy 

egy 32 éves férfi lövöldözött Rotterdam belvárosában.

Többen meghaltak, de a rendőrség még nem részletezte pontosan az áldozatok számát – írta a brit hírportál. Az esetről több helyszíni felvétel is napvilágot látott. 

A gyanúsított elfogását megelőzően a rendőrség taktikai csoportja (DSI) behatolt az épületébe, majd egy embert őrizetbe vettek. A 32 éves feltételezett elkövető a holland rendvédelmi szervek „harci típusú″ ruházatát, valamint hátizsákot és fejhallgatót viselt. Indítéka egyelőre ismeretlen.

A lövöldözésben súlyosan megsebesült két ember, egy harmadik személy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A lakóépületben és a kórházban keletkezett tüzeket megfékezték.

Fokozódik a bűnbandák miatt kialakult erőszak Svédországban is 

Mindeközben írtunk arról is, hogy Svédországban is halálos lövöldözésekre került sor szerdán és csütörtökön.

Andrew Thornberg rendőrfőnök ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a bandaháború komoly fenyegetést jelent a gyakran az alacsony bűnözési arányszámok miatt biztonságosnak tekintett 10 millió lakosú ország számára.

Szerda éjjel egy 18 éves férfit lőttek agyon egy stockholmi elővárosban. Néhány órával később egy férfit öltek meg és egy másikat sebesítettek meg egy lövöldözésben a fővárostól délre fekvő Jordbróban. Csütörtök hajnalban egy húszéves nő halt meg egy robbanásban Uppsalában, Stockholmtól nyugatra – adta hírül az MTI.

A robbantást, amely öt házat megrongált, a rendőrség gyilkosságként kezeli. Svéd médiajelentések szerint az áldozat „járulékos veszteség″ volt, a célpont a szomszédos lakásban lakott. Az SVT svéd köztévé szerint a két halálos kimenetelű lövöldözéssel szeptember eleje óta tizenegyre nőtt a lőfegyverrel elkövetett erőszakcselekmények.

Már a hadsereg bevetésének ötlete is felvetődött

A rendőrség 30 ezerre becsüli a szervezett bűnbandák tagjainak, illetve a bandákhoz más módon kötődő személyek számát.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt felszólította a kormányt csütörtökön, hogy bizonyos közbiztonsági feladatok ellátását bízza a hadseregre, hogy a rendőrség jobban koncentrálhassa erőit a szervezett bűnözés elleni harcra. Az igazságügy-miniszter szerint a kormány kész megerősíteni a rendőrséget, de a katonaságot egyelőre nem akarják bevonni a probléma megoldásába.