Bukhatják utolsó városukat a Tamil Tigrisek

2009.02.24. 12:35 Módosítva: 2009.02.24. 12:48
A Srí Lanka-i hadsereg megkezdte a Tamil Tigrisek kezén maradt utolsó város ostromát. Amennyiben átveszik a település felett az ellenőrzést, már csak néhány tengerparti falu marad a lázadók kezén.

A Srí Lanka-i katonák kedden súlyos harcok árán behatoltak a tamil szakadár lázadók ellenőrzése alatt álló utolsó városba, és megkezdődtek a harcok a település teljes ellenőrzéséért - közölte a hadsereg. Ha Putukudijiruppu is a hadsereg kezére kerül, akkor már csak egy maroknyi kis tengerparti falu marad a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet ellenőrzése alatt.

Savendra Szilva, a hadműveletet irányító dandárparancsnok kijelentette, hogy napokon belül véget ér a Srí Lanka-i háború. Szerinte katonáinak kevesebb mint 6 kilométert kell még előrenyomulniuk, hogy elérjék a szigetország északkeleti részén létrehozott "biztonsági övezetet", amelyet a menekülő polgári lakosság számára jelöltek ki. Ezzel véget érne az ázsiai kontinens jelenleg folyó leghosszabb, 1983-ban óta tartó háborúja.

A katonák szerint a tamilok kezén maradt területen legfeljebb 70 ezer ember él, míg segélyszervezetek közel 200 ezerre teszik az ott lakók számát.