Moszkva nagyszabású fegyverkezésbe kezdene

2009.03.17. 15:39 Módosítva: 2009.03.17. 15:44
A tervek szerint tíz éven belül a haditechnikai eszközeik kétharmadát modernizálják Oroszországban. A fegyveres erők tervezett korszerűsítéséről Dmitrij Medvegyev orosz elnök beszélt. A légierő egyik parancsnoka korábban arról nyilatkozott, hogy bombázókat telepíthetnek Kubába és Venezuelába, azonban a kritikusok szerint ez a tervezet csak az alkupozíciót javítja az orosz-amerikai tárgyalások előtt.

Az orosz hadsereg fegyverzetének nagyszabású korszerűsítését helyezte kilátásba 2011-től Dmitrij Medvegyev elnök, aki ezen belül is a hadászati nukleáris erők harcképességének fokozását nevezte a legfontosabb feladatnak. Az orosz államfő szerint továbbra is veszélyt jelentenek a helyi válságok és a nemzetközi terrorizmus, és a NATO is katonai fejlesztésekre készül Oroszország közelében.

Medvegyev szerint a minőségi korszerűsítés az ország magabiztos fejlődésének alapvető feltétele, ezért a gazdasági válságtól függetlenül elvégzik a szükséges fejlesztéseket. Az összes harci egység állandó készültségének biztosítását a fegyveres erők korszerűsítésének egyik alapvető elemének nevezte. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris elrettentést szolgáló erőknek feltétlenül teljesíteniük kell az Oroszország katonai biztonságának szavatolásához szükséges feladatokat.

"Véget kell vetni a javítgatásnak, s a korábbinál több és jobb fegyvert kell beszerezni" - mondta. Hozzátette, hogy az ország hadiipara jelenleg túl sok energiát fordít a régi haditechnikai eszközök karbantartására. A jövőben a hadgyakorlatokra is több pénzt fordítanak, és számukat megsokszorozzák.

A védelmi minisztériumban számos magas rangú katonai vezető bevonásával tartott tanácskozáson Anatolij Szergyukov védelmi miniszter elmondta, hogy ma az orosz fegyveres erők haditechnikai eszközeinek mintegy tíz százaléka mondható korszerűnek, de 2020-ra ez az arány már 70 százalék lesz. Számos főtiszt és kívülálló szakértő bírálta a fegyveres erők tervezett reformját.

Kubába és Venezuelába telepítenének?

Egy tervezet szerint megsokszoroznák az orosz jelenlétét a világban, és egy magas rangú orosz katonai vezető megerősítette, hogy Moszkva az Egyesült Államokhoz közel, Kubában vagy Venezuelában állomásoztatná stratégiai nukleáris bombázói egy részét, írja a Christian Science Monitor.

"Hugo Chavez venezuelai elnök egy egész szigetet felajánlott nekünk, amelynek repülőterét bombázóink ideiglenes bázisaként használhatnánk" - mondta szombaton Anatolj Zsikarev tábornok, az orosz légierő egyik parancsnoka. "Kubában van négy-öt olyan kifutópályával rendelkező repülőtér, amelyik teljesen megfelelne nekünk" - mondta.

Moszkva két éve újból bombázókat küldött őrjáratozni az észak-amerikai partok közelébe, azonban tábornokok kifogásolták, hogy megfelelő helyi bázisok híjján a repülőknek túl sok időbe került oda-vissza repülnek oroszországi támaszpontjukra.

A hírportál hozzáteszi, hogy a tervezetről még vitáznak Oroszországban, kritikusok pedig egyenesen úgy gondolják, hogy a Kubába és Venezuelába telepítendő nukleáris bombázókról szóló hírek valójában csak arra szolgálnak, hogy jobb alkupozícióba hozzák Moszkvát az áprilisban esedékes amerikai-orosz megbeszélések előtt. "Ez jó módszer Washington figyelmének felkeltésére" - mondta a Christian Science Monitornak Irina Zvigelszkaja, biztonságpolitikai elemző.

Oroszország korábban elismerte a két szakadár grúz terület, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, amelyek közül az előző héten az előbbi 49, míg utóbbi 99 évre engedélyene orosz bázisokat területükön. Ezeket orosz sajtóban megjelent információk szerint akár még év végéig létrehozhatják.

A Christian Science Monitor szerint Moszkva emellett korábbi szovjet szövetségesekkel is tárgyalt a hidegháborús időszakban létező tengerészeti támaszpontjainak megnyitásáról Vietnamban és Szíriában.