Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Barikád az ukrán parlamentben

2009.04.02. 18:50
Székekkel barikádozta el az ukrán parlament bejáratait és a szónoki emelvényt a Viktor Janukovics vezette ellenzék. Így akarják megakadályozni annak a törvénynek az elfogadását, amivel az ország IMF-hitelhez juthatna, mert szerintük a kormánynak nincs átfogó válságkezelő programja.

Elbarikádozta székekkel a parlament be- és kijáratait, elzárta a szónoki emelvényhez vezető utat csütörtökön az ukrán ellenzék, hogy megakadályozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének folyósításához szükséges törvényjavaslatok elfogadását.

A parlamenti incidens tovább mélyítette az elnökválasztás kiírása utáni belpolitikai zavart, meghiúsította a mély gazdasági válság rövid távú enyhítéséhez fűzött reményeket.

A Viktor Janukovics volt kormányfő vezette ellenzéki Régiók Pártja azért akadályozta meg a parlament ülését, mert szerinte a kormánynak nincs átfogó válságrendezési programja. Julija Timosenko kormányfő viszont azt mondja, hogy van ilyen program, és az ellenzéket vádolja, hogy "a szomáliai kalózokhoz hasonlóan" szabotálja a munkáját.

A szónoki emelvény elzárása, a hangos szóváltások, sőt az ökölharc a kaotikus ukrán belpolitikai élet szerves része lett. Timosenko párthívei szerint most csak arról van szó, hogy az ellenzék a parlamenti blokáddal csak sajtónyilvánosságra törekedett az októberben esedékes elnökválasztás előtt.

Ukrajnának el kell fogadnia a költségvetési hiányt 3 százalékra visszaszorító stabilizációs törvényeket ahhoz, hogy lehívhassa az IMF 16,4 milliárd dolláros kölcsönének második részletét.

A Viktor Juscsenko államfő, Julija Timosenko kormányfő és az ellenzék közötti csatározások miatt ez eddig kudarcba fulladt. Márpedig a pénzre a volt szovjetköztársaságnak valóban szüksége van: az IMF az idei évre 6 százalékos GDP-csökkenést jósolt, a hivatalosan bejegyezett munkanélküliek száma az év végi 600 ezerről mostanra 900 ezerre nőtt.