Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Barikád az ukrán parlamentben

2009.04.02. 18:50
Székekkel barikádozta el az ukrán parlament bejáratait és a szónoki emelvényt a Viktor Janukovics vezette ellenzék. Így akarják megakadályozni annak a törvénynek az elfogadását, amivel az ország IMF-hitelhez juthatna, mert szerintük a kormánynak nincs átfogó válságkezelő programja.

Elbarikádozta székekkel a parlament be- és kijáratait, elzárta a szónoki emelvényhez vezető utat csütörtökön az ukrán ellenzék, hogy megakadályozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének folyósításához szükséges törvényjavaslatok elfogadását.

A parlamenti incidens tovább mélyítette az elnökválasztás kiírása utáni belpolitikai zavart, meghiúsította a mély gazdasági válság rövid távú enyhítéséhez fűzött reményeket.

A Viktor Janukovics volt kormányfő vezette ellenzéki Régiók Pártja azért akadályozta meg a parlament ülését, mert szerinte a kormánynak nincs átfogó válságrendezési programja. Julija Timosenko kormányfő viszont azt mondja, hogy van ilyen program, és az ellenzéket vádolja, hogy "a szomáliai kalózokhoz hasonlóan" szabotálja a munkáját.

A szónoki emelvény elzárása, a hangos szóváltások, sőt az ökölharc a kaotikus ukrán belpolitikai élet szerves része lett. Timosenko párthívei szerint most csak arról van szó, hogy az ellenzék a parlamenti blokáddal csak sajtónyilvánosságra törekedett az októberben esedékes elnökválasztás előtt.

Ukrajnának el kell fogadnia a költségvetési hiányt 3 százalékra visszaszorító stabilizációs törvényeket ahhoz, hogy lehívhassa az IMF 16,4 milliárd dolláros kölcsönének második részletét.

A Viktor Juscsenko államfő, Julija Timosenko kormányfő és az ellenzék közötti csatározások miatt ez eddig kudarcba fulladt. Márpedig a pénzre a volt szovjetköztársaságnak valóban szüksége van: az IMF az idei évre 6 százalékos GDP-csökkenést jósolt, a hivatalosan bejegyezett munkanélküliek száma az év végi 600 ezerről mostanra 900 ezerre nőtt.