Megtámadták a tüntető újraélesztésével próbálkozó rendőröket

2009.04.02. 10:39 Módosítva: 2009.04.02. 15:45
A szerdai zavargások után csütörtökön is rendbontásokra számít a londoni rendőrség a G20-csúcs utcai színterein. Szerda este egy tüntető meghalt, halálának körülményeit kivizsgálják.

Csütörtökön megkezdődött a legfejlettebb és fejlődő gazdaságú országok londoni csúcstalálkozója. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mozgósítható tőkekészletének jelentős feltöltése és a pénzügyi szektor - főleg a jelenlegi válság kitörése óta sokat ostorozott fedezeti alapok - jóval szigorúbb szabályozása szerepel a 19 vezető ipari és fejlődő ország, valamint az EU alkotta G20-csoport csütörtöki londoni csúcstalálkozójának fő napirendi pontjai között.

A válságtémák mellett a tiltakozó demonstrációktól, zavargásoktól és egy tüntető halálától is hangos a világgazdasági csúcsról tudósító brit és a nemzetközi média.

London dokknegyedében, a G20-csúcs helyszínén már második napja tüntetnek, csütörtökön több százan demonstráltak, jelentette a BBC. Az értéktőzsde épülete előtt tiltakozó 40 embert a rendőrség egy 100 fős egysége feloszlatta. A tüntetések egyébként viszonylagos nyugalom mellett zajlanak, rendbontás eddig nem történt.

A G20-csúcsot több ezres, időnként erőszakba csapó tüntetés előzte meg szerdán a londoni Cityben is. A Bank of England - a brit jegybank - környékén még csütörtök hajnalban is tiltakozók táboroztak.

Az utcán emelt sátortábor egyik lakója meghalt, a harminc év körüli férfi halálának körülményei még javarészt tisztázatlanok. A The Times értesülése szerint este fél nyolckor találtak rá az eszméletlenül heverő tüntetőre a brit jegybank közelében, a segíteni próbáló rendőröket és a mentőket azonban a tiltakozók egy csoportja megdobálta.

A már nem lélegző férfit a támadás miatt a rendőrkordon mögé kellett vinni, ahol megpróbálták újraéleszteni, jelentette az AFP. A férfit végül kórházba vitték, de már nem tudták az életét megmenteni. A halál pontos okának és körülményeinek tisztázására vizsgálatot rendelt el a rendőrség, egyelőre annyit tudni, hogy a férfi természetes halált halt.

A BBC rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a szerdai, éjszakába nyúló, javarészt békés demonstrációkon körülbelül ötezer antiglobalista, antikapitalista, környezetvédő és anarchista tüntető vett részt. A tüntetők kis csoportja különböző helyszíneken összecsapott a rendőrökkel, arcukat maszkkal eltakaró demonstrálók dobálóztak, törtek-zúztak. Többen - köztük rendőrök is - megsérültek, 87 rendbontót előállítottak, közülük négyet már meg is vádoltak, hármat fegyverviselésért, a negyediket hatóság elleni erőszak miatt.

Csütörtökön szintén összecsapásokra számít a zavargásra nagy erőkkel készülő rendőrök, leginkább a G20-csúcsnak helyet adó Excel Centre környékén várható az anarchisták rohama, mondta Simon O’Brien rendőrparancsnok a BBC-nek.