Hella
16 °C
28 °C

Vérfürdő egy pakisztáni síita mecsetnél

2009.04.05. 12:04 Módosítva: 2009-04-05 12:07:05
Legalább 17 ember meghalt vasárnap, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy síita vallási gyűlésen.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap a Pakisztán középső részén fekvő Csakvál síita mecsetjénél. A merényletnek kórházi források szerint 17 áldozata volt, de a rendőrség szerint a halottak száma 20 és 35 között van. A támadásban több tucatnyian megsebesültek.

Az öngyilkos merénylő a mecset ajtaja előtt hozta működésbe a testére erősített pokolgépet az Iszlámábádtól hatvan kilométernyire délre fekvő Csakválban, mondta el Csaudri Zulfikar körzeti rendőrtiszt.

Pandzsáb tartomány városának mecsetjében legalább 1500 ember tartózkodott, a rendőrség szerint a bejáratnál posztoló rendőrök akadályozták meg, hogy a merénylő bejusson az épületbe.

"Tizenhét holttestet szállítottak be hozzánk. Mintegy ötvenen megsérültek, nyolc ember állapota súlyos" - mondta a járási kórház egyik orvosa. A rendőrség szunnita szélsőségeseket gyanúsít a merénylet elkövetésével, bár a támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Egy hete Pakisztán északnyugati részén, Dzsamrud városában robbantottak egy zsúfolt mecsetben. Akkor legalább negyvennyolcan meghaltak, nyolcvanan megsebesültek a támadásban.