Párizs Obamát kritizálja

2009.04.10. 21:23
Hivatalosan Párizs üdvözölte Obama múlt vasárnapi bejelentését, miszerint az Egyesült Államok egy éven belül csúcstalálkozót szervez a nukleáris leszerelésről. Lapértesülés szerint azonban Sarkozy munkatársai kritikus feljegyzést készítettek az elnöki beszédről.

Párizs már jóval azelőtt megkezdte nukleáris arzenálja leszerelését és atomkísérleteinek leállítását, hogy ennek szükségességére az amerikai elnök Prágában rávilágított, tudatta pénteken a francia kormány. A Le Figaro című napilap értesülése szerint a francia elnöki hivatal diplomáciai csapata kritikus feljegyzést készített Barack Obama múlt vasárnapi beszédéről. A szakértők szerint a beszéd nem az amerikai védelmi politikáról szólt, hanem elsősorban az Egyesült Államok külföldi imázsának javítására szolgált.

Eric Chevallier francia külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Franciaország volt az első állam, amely ratifikálta a nukleáris kísérletek leállítását, és nukleáris nagyhatalomként 1996-ban felszámolta kísérleti központjait. "Hallottuk Obama elnök kijelentését (az atomfegyverek nélküli világról)" - mondta a szóvivő, majd felhívta a figyelmet Franciaország dinamizmusára és elkötelezettségére a kérdésben. "Aktív és átlátható a pozíciónk" - hangsúlyozta.

Hivatalosan Párizs üdvözölte Obama bejelentését, miszerint az Egyesült Államok egy éven belül csúcstalálkozót szervez a nukleáris leszerelésről. Elemzők szerint a francia diplomácia valójában úgy véli, hogy az Egyesült Államok lemaradásban van a leszerelés terén, amivel pedig a már korábban megkezdett és konkrét francia erőfeszítéseket veszélyezteti.

A Le Figaro szerint Sarkozy diplomáciai tanácsadói arra is felhívták a figyelmet: míg Franciaország már 13 éve nem hajt végre atomrobbantást, az amerikai szenátus máig nem ratifikálta a kísérletek teljes betiltását. Obama ugyanakkor Prágában ígéretet tett arra, hogy igyekezni fog megerősíteni az atomfegyverek továbbadásának betiltásáról szóló egyezményt. A szakértők kritizálták az orosz-amerikai leszerelési tárgyalások késlekedését is.

Sarkozy egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy Párizs jelentősen csökkenteni kívánja a rakétákra felszerelhető atomtöltetek számát, de megtartja a nukleáris elrettentés politikájához szükséges haderejét. A francia elnök akkor leszögezte: hazája nukleáris fegyverei védelmi célokat szolgálnak, s puszta jelenlétükkel a biztonság egyik kulcselemét jelentik Európában. Az államfő egyben felszólította a többi országot is, hogy csökkentsék nukleáris arzenáljukat.

Franciaország jelenleg megközelítőleg háromszáz atomtöltettel rendelkezik, míg az Egyesült Államok és Oroszország több ezerrel. A többi nukleáris hatalom (Kína, Nagy-Britannia, Izrael, India és Pakisztán) arzenálja kisebb, mint Franciaországé.