Ödön
1 °C
11 °C

A thai kormányfő erőszakot ígért

2009.04.12. 10:24 Módosítva: 2009-04-12 17:16:45
Kormányellenes tüntetők egy csoportja vasárnap a thaiföldi fővárosban behatolt a belügyminisztériumba, az épületet védő katonák nem tettek kísérletet a feltartóztatásukra.

Veddzsadzsiva Abhiszit thaiföldi miniszterelnök televíziós beszédben figyelmeztette a kormányellenes tüntetőket, hogy beveti ellenük a fegyveres erőket, ha nem szüntetik be a bajkeverést a főváros, Bangkok utcáin. A beszédet követően harckocsik jelentek meg a thai főváros utcáin, melyek egyikét a rendőrség nyilatkozata szerint a tüntetők időközben elfoglalták. Bár a tízmilliós város csak néhány helyszínén folynak a tüntetések, máris jelentős forgalmi dugók alakultak ki, mivel tucatnyi útkereszteződést buszokkal torlaszoltak el.

Vasárnap ugyanis több tucat tüntető nyomult be a thai belügyminisztérium épületbe és a miniszterelnököt kezdték keresni, aki percekkel korábban rendkívüli állapotot hirdettett ki Bangkokban, és akiről úgy tudták, hogy az épületben tartózkodik. Az épületnél több mint száz katona volt, kezdetben nem kísérelték meg a tüntetők feltartóztatását, később azonban a levegőbe lőttek.

Az AFP hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint az egyik tüntető lőtt az egyik biztonsági őrtől szerzett fegyverrel. A belügyminisztériumhoz több mentőautót küldtek, mert sok a sérült, tudta meg az AFP.

Szombati és vasárnapi képek a thaiföldi helyzetről

Thaiföldi televíziós csatornák szerint a kormányfőnek sikerült gépkocsival elmenekülni a belügyminisztériumba behatoló kormányellenes tüntetők elől. A tüntetők az épületből távozó kormányfő autóját - illetve az annak gondolt autót - megdobálták. A tüntetők - Thakszin Sinavatra volt kormányfő "vörös inges" hívei - a főváros rendőrkapitánysága előtt is gyülekeztek vasárnap, a kormány épülete előtt is négyezer tüntető gyűlt össze.

A thai főváros forradalmi lázban ég

A bangkoki tüntetők azért vonultak az utcára, mert állításuk szerint a jelenlegi thai miniszterelnök, Veddzsadzsiva, a hadsereg bábja, és törvénytelenül lépett négy hónappal ezelőtt hivatalába. A magukat "vörös ingeseknek" nevező demonstrálók új választásokat követelnek, és akciójukat a demokrácia helyreállítására tett jogos cselekedetnek tartják. Vezetőjük az önkéntes száműzetésben, külföldi rejtekhelyen élő Thakszin Szinavatra ex-kormányfő, akit 2006-ban puccsal távolítottak el pozíciójából. Szinavatra vasárnapi telefonos üzenetében, melyet a kormányzói központ előtt összegyűlt több ezer ember kihangosítva hallgatott meg, azt kérte a fegyveres erőktől, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez. Híveinek azt ígérte, hogy kész azonnal hazatérni Thaiföldre, ha a katonák erőszakos eszközökhöz folyamodnának.

A thaiföldi hadsereg egyik szóvivője közben bejelentette, hogy a szükségállapot betartatására felfegyverzett katonákat vezényeltek a thaiföldi fővárosba és környékére. A légierő, tengerészet és katonaság tagjaiból létrehozott alakulatok 50 ellenőrzőponton vigyázzák a középületek biztonságát.

A thaiföldi kormány az országban zűrzavaros helyzetet teremtő tüntetések miatt hirdetett ki – az elmúlt nyolc hónapban már harmadik alkalommal – rendkívüli állapotot vasárnap a főváros és környékén.

A rendeletet az állami televízióban olvasták be a helyzet súlyosbodására hivatkozva. Egyebek között tilos a gyülekezés, az öt személynél nagyobb csoportosulás. A nap folyamán több miniszter, köztük a belügyi és a védelmi tárca irányítója közös sajtóértekezletet tart.

A tüntetők előző nap megrohamozták a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának székhelyéül szolgáló pattajai szállodaegyüttest.

Korábbi képek Pattajából

A megmozdulások miatt szombaton meghatározatlan időre elhalasztották a pattajai csúcstalálkozót, ami jelentős presztízsveszteséget okoz a thaiföldi kormánynak. Pattaja városában már szombaton kihirdették a rendkívüli állapotot, a tüntetés fő szervezőjét pedig vasárnap őrizetbe vette a rendőrség, miután visszatért Bangkokba.

A külföldiek aggódnak, de egyelőre nincs rá okuk

A tüntetések következtében a thaiföldi idegenforgalom akár 5,6 milliárdos veszteséget is elszenvedhet. Annak ellenére, hogy egyelőre semmilyen nyoma nincs annak, hogy külföldieket atrocitások érték volna, a turisták egy része gyorsan el akarja hagyni az országot attól tartva, hogy ismét lezárják a bangkoki nemzetközi repülőteret, ahogyan az tavaly már bekövetkezett. Balogh András magyar nagykövet arról számolt be, hogy a Thaiföldön tartózkodó magyarok közül senkinek nem esett bántódása, és a többi bangkoki nagykövettel konzultálva tőlük sem hallott arról, hogy a tüntetések kapcsán külföldiek megsérültek vagy rossz bánásmódban részesültek volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?