Szabad elvonulást követelnek a szomáliai kalózok

2009.04.12. 12:40 Módosítva: 2009.04.12. 13:24
Megszakadtak a műholdas telefonon folytatott tárgyalások a szomáliai kalózok és az amerikai hatóságok között a szerdai túszejtés ügyében. Szombat hajnalban a túszejtők tüzet nyitottak egy kisebb amerikai hadihajóra, amely megpróbálta megközelíteni a 2 millió dolláros váltságdíjat követelő kalózokat és túszukat. A hadihajóról nem viszonozták a lövéseket.

A négy felfegyverzett kalóz egy mentőcsónakban már öt napja sodródik az Indiai-óceánon, a szomáliai partok közelében a túszként fogva tartott Richard Philips-szel, a Maersk Alabama teherhajó 53 éves kapitányával. A szomáliai kalózok az amerikai hatóságoknak egyezséget ajánlottak szombaton. A túszejtők hajlandóak elengedni a kapitányt, ha cserébe a szabadon elvonulhatnak. Az amerikaiak viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a kalózokat a lehető leghamarább tartóztassák le, és bíróság előtt feleljenek tetteikért. Mivel a felek álláspontjai nem közelekedtek egymáshoz, az amerikaiak helyi idő szerint a déli órákban felfüggesztették a tárgyalásokat.

000T TRPar2502783

A Maersk Alabama időközben kikötött a kenyai Mombasában fedélzetén a 19 fős amerikai legénységgel. A hírek szerint ők annak köszönhetik szerencsés megmenekülésüket, hogy a kapitány a kalóztámadásról értesülve rádión utasította őket, zárkózzanak be. Philips ezután egymaga nézett szembe a hajót megrohamozó kalózokkal. A kikötőben állomásozó teherhajót a legénység tagjai egyelőre még nem hagyhatják el, amíg le nem zárul az FBI nyomozása a fedélzeten.

Philips kapitányon kívül mintegy 250 túszt tartanak fogva jelen pillanatban a szomáliai kalózok. Az Alabama ellen intézett támadás heves nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki, és az Ádeni-öbölben is megerősítették a járőrözést a nemzetközi hatóságok. Ennek ellenére szombaton egy újabb hajót sikerült elfoglalniuk a kalózoknak. Ezúttal egy olasz vontatóhajó volt az áldozat, melynek 16 fős legénységét a kalózok egyelőre szintén nem engedték szabadon.

Richard Philips: taxisofőrből kapitány, majd nemzeti hős

A Maersk Alabama 53 éves kapitányának fiatalkori álma az volt, hogy nemzetközi jogot tanuljon, de végül a massachusetts-i Tengerészeti Akadémián végzett 1979-ben. Egy ideig Bostonban dolgozott taxisofőrként, majd különböző kereskedelmi tankereken és teherszállító hajókon járta a világot. Feleségével, az ápolónőként dolgozó Andreával egy farmon él a Vermont állambeli Underhill városkában, ahol a helyiek most sárga szalagokkal díszítették fel a család házát, jelezve, hogy az egész település együtt érez Philipsékkel.

A kapitány néhány évvel ezelőtt már szembe kellett, hogy nézzen a halállal, amikor fejest ugorva nyaktörést szenvedett, és majdnem lebénult. Akkor sikerült felépülnie, és azóta is aktív életet él. Mielőtt elvállalta volna tavasszal a Maesk Alabama kapitányi posztját, és elindult volna a Közel-Keletre, snowboardozni és síelni volt a családjával. A kapitány barátai azt nyilatkozták a sajtónak, hogy Philips mindig is nagy mesélő volt, és alig várják, hogy végre hazatérjen, és élete legnagyobb történetét a saját szájából hallják, felesége pedig kijelentette, hisz a férje akaraterejében és kitartásában, és tudja, hogy előbb vagy utóbb haza fog térni hozzá.