Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Újraszámolják a szavazatokat Moldovában

2009.04.12. 16:06
Nemcsak a leadott szavazatokat számolják újra, de ellenőrzik a választói névjegyzéket is, amiben a moldovai ellenzék szerint tömegesen szerepelnek régóta halott emberek nevei.

A Moldovai Köztársaság alkotmánybírósága Vladimir Voronin elnök kérésére vasárnap elrendelte az április 5-i parlamenti választás szavazatainak az újraszámlálását.

Az alkotmánybíróság kilenc napot adott a központi választási bizottságnak a voksok újraszámlálásra. Elrendelte a választói névjegyzék ellenőrzését is, amint azt az ellenzék követelte. "A két dolog szorosan összetartozik, az egyiket nem lehet véghezvinni a másik nélkül" - hangoztatta Dumitru Pubelere, az alkotmánybíróság elnöke. A döntés egyhangú volt és végleges, tette hozzá.

A moldovai ellenzék szombaton elégtelennek minősítette az államfő előző napi kezdeményezését a szavazatok újraszámlálására, és a választói névjegyzékek felülvizsgálatát követelte, mivel szerintük abban tömegével szerepeltek "holt lelkek", olyan személyek nevei, akik már régóta halottak. Serafim Urechean, az ellenzék egyik vezére úgy vélte, hogy a szavazatok ismételt megszámolása önmagában csupán a hatalom időhúzási trükkje lenne.

A parlamenti választásokat nagy fölénnyel a kommunista párt nyerte meg. Az ellenzék azóta is manipulációt, csalást emleget, a hét elején pedig zavargásokba torkollottak az ellenzéki tüntetések. Az újraszámlálás elrendelésének napján is tömegtüntetés volt a moldovai fővárosban, a demonstráció békésen lezajlott.