Frigyes
17 °C
25 °C

Netanjahu kész tárgyalni a palesztinokkal

2009.04.20. 09:48
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kész feltételek nélkül felújítani a béketárgyalásokat a palesztinokkal - jelentette ki hétfőn egy magas rangú izraeli illetékes. Izrael szerint ugyanakkor a tárgyalások fontos eleme, hogy a palesztinok elismerjék Izraelt zsidó államnak.

"Úgy gondoljuk, hogy Izraelnek mint a zsidó nép államának az elismerése a béketárgyalások fontos eleme" - mondta a név nélkül nyilatkozó vezető személyiség.

Netanjahu a múlt héten George Mitchell amerikai különmegbízottal tárgyalva követelte, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt zsidó államnak. "Az Egyesült Államok politikája a kétállami megoldásra összpontosít, egy palesztin államra és Izrael zsidó államára, amelyek békében élnek egymás mellett" - mondta akkor Mitchell.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egy nyilatkozatában elutasította az izraeli követelést, mondván, hogy az "akadály a béke és a két állam megteremtése felé vezető úton".

Netanjahu a tervek szerint május közepén Washingtonba utazik, hogy a Fehér Házban találkozzon Barack Obama amerikai elnökkel - közölte az izraeli minisztertanács egyik tisztségviselője. Elmondta azt is, hogy a kormányfő vasárnap konzultált Ehud Barak védelmi miniszterrel és Avigdor Liberman külügyminiszterrel a Gázai övezetben kialakult helyzetről és a békefolyamatról.