Vérfürdővel vádolják a Srí Lanka-i kormányt

2009.04.21. 15:25
A tamil tigrisek állítása szerint a Srí Lanka-i kormányerők előrenyomulásuk során ezernél is több civillel végeztek. A kormány szerint ugyanakkor a lázadók nyitnak tüzet a korábban körbezárt területről elmenekülő civilekre, akik közül állítólag már ötvenezren biztonságban kijutottak.

Kedden a tamil tigrisek azzal vádolták a Srí Lanka-i kormányerőket, hogy a felszámolásukra indított offenzívában legalább ezer civilt megöltek, sokakat pedig megsebesítettek, írja a BBC. A lázadók által nyilvánosságra hozott videókon számos holttest látható, azonban a BBC szerint a felvételek készítésének időpontja nem egyértelmű. A kormány tagadta a vádakat, és éppen a lázadókat gyanúsította a tömegesen menekülő civilek meggyilkolásával.

A kormány tájékoztatása szerint kedd délelőttig 50 ezernél is több csapdába esett civil menekült meg a dél-ázsiai sziget északi csücskéből, ahol a hadsereg egy hónapja bekerítette a tamil tigriseket. A kormány szerint azért indult meg hétfőn a menekültáradat, mert sikerült áttörniük a lázadók utolsó erősségét védő állást.

A hadsereg állítása szerint most már akár órákon belül felszámolhatják a tamil tigriseket, miután a lázadók kedden sem reagáltak ultimátumukra. Felszólították a tigriseket a megadásra, ellenkező esetben a végső megsemmisítésüket helyezték kilátásba.

 

A nemzetközi szervezetek tartanak a végső rohamtól, mert továbbra is több tízezren ragadtak a harctérré változó területen. "Mindkét oldalnak jobban oda kellene figyelnie a civilekre, vagy különben sokkal többen vesztik majd életüket" - mondta Brad Adams, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet egyik vezetője.

"A helyzet szinte katasztrófához hasonló, a harcokban több száz civilt is megöltek vagy megsebesítettek. Többségük nem jut orvosi ellátáshoz" - áll a Nemzetközi Vöröskereszt közleményében.

Gordon Weiss, az ENSZ Srí Lanka-i ügyekben nyilatkozó szóvivője szerint nem tudni, hogy mennyi civil maradt még az érintett területen, de egy hónappal korábban a nemzetközi szervezetek még 150 ezerre tették a civilek számát.

A szigetországot megosztó konfliktusban mindkét oldal civilek meggyilkolásával vádolja a másikat. A külföldi riportereket és újságírókat azonban nem engedik a harcok közelébe, ezért nem lehet leellenőrízni az állításokat.