Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Véget ért Bangkokban a szükségállapot

2009.04.24. 07:57 Módosítva: 2009-04-24 07:57:48
A thaiföldi miniszterelnök feloldotta pénteken a fővárosra és az azt körülvevő tartományokra vonatkozó rendkívüli állapotot, amelyet az erőszakos ellenzéki tüntetések miatt vezettek be április 12-én.

A thaiföldi kormányfő pénteken feloldotta a több mint egy hete érvényben lévő szükségállapotot Bangkokban. Abhiszit Veddzsadzsiva hangsúlyozta, hogy megbékélésre törekszik az ellenzékkel.

A kormányfő a parlament éjszakába nyúló vitája végeztével jelentette be, hogy hivatalosan helyi idő szerint péntek déltől (közép-európai idő szerint reggel hét órától) feloldja a rendkívüli állapotot.

Szóvivője nem sokkal később közölte, hogy a rendkívüli állapottal járó intézkedéseket gyakorlatilag már helyi idő szerint hajnali egy órakor megszüntetik.

A miniszterelnök ezenkívül ígéretet tett arra, hogy a belpolitikai válság megoldása érdekében megreformálják az alkotmányt.

A helyi idő szerint péntek hajnali egy órától érvénybe lépett intézkedésnek része, hogy az őrizetbe vett tüntetőket szabadon engedik, kivéve azokat, akik bűncselekményt követtek el.

Az ázsiai országban április 12-én hirdetett szükségállapotot a kormány azután, hogy két ember meghalt, 123-an pedig megsebesültek a thaiföldi fővárosban zajló kormányellenes tüntetésekben. A demonstrációsorozat április 11-én kezdődött, amikor a tömeg megakadályozta egy nemzetközi csúcstalálkozó megtartását Pattajában.