Az EU nagykövetsége is követi Tóásó sorsát

2009.04.28. 23:18
A Külügyminisztériumtól kapott felhatalmazás alapján Józsa Mátyás nagykövet felkérte az Európai Bizottság bolíviai képviseletét, hogy kövesse nyomon a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított Tóásó Előd ügyének fejleményeit.

A magyar diplomata és Rigoberto Paredes, Tóásó bolíviai ügyvédje kedden kereste fel La Pazban az európai uniós képviseletet, ahol tájékoztatta Kenny Bell nagykövetet és Nigel Marcus Bakert, a soros EU-elnök Csehország nevében eljáró brit nagykövetet mindarról, amit az ügyben érintett magyar állampolgárok érdekében eddig tettek.

Józsa Mátyás ismertette Magyarország álláspontját a Rózsa Flores Eduardo által vezetett és a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított csoport tagjait és tevékenységét illetően. Tájékoztatta uniós kollégáit arról, hogy szerdán visszatér Buenos Aires-i állomáshelyére, és megadta nekik Bartos Miklós, Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja elérhetőségét.

Az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában a magyar diplomata rámutatott, hogy EU-tagállamként Magyarországnak joga van az Európai Unió segítségét kérni a konzuli védelemre szoruló magyar állampolgárok esetében, amennyiben az adott országban nem rendelkezik nagykövetséggel. Hangsúlyozta azonban, hogy a magyar kormány nem az Európai Unió közbenjárását kérte, hanem mindössze annyit, hogy a képviselet kövesse a figyelemmel az eljárást.

Józsa Mátyás a keddi nap folyamán még találkozik Spanyolország, Hollandia és Franciaország nagykövetével. A nagykövet elmondta azt is, hogy még mindig nem történt meg a vádismertetés, arra legkorábban csütörtökön kerül sor. Az ígéretekkel ellentétben továbbra sem kapta meg a hatóságok hivatalos írásos tájékoztatását a történtekről, ezért kedden ismét kapcsolatba lépett a külügyminisztériummal és az elnöki hivatallal, ahol azt az ígéretet kapta, hogy "intézkednek".

Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításával kapcsolatban annyit mondott, hogy tudomása szerint az ügyben intézkedő Juan Carlos Becerra ügyvéd már megkapta a szükséges összeg 90-95 százalékát. A nagykövet reményei szerint szerdán útnak indíthatják a holttestet tartalmazó koporsót Budapestre.