Máté, Mirella
7 °C
18 °C

A bolíviai kormány lép Kepes András ellen

2009.04.28. 10:43 Módosítva: 2009.04.28. 11:30
Napokon belül diplomáciai lépést fontolgatnak a magyar újságíró ellen, amiért hallgatott a Rózsa Flores Eduardóval készült tavaly októberi interjú részleteiről, mondta Juan Ramón Quintana, a kormányzati ügyekért felelős miniszter hétfő este a Viru Viru repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

Az ABI bolíviai hírügynökség beszámolója szerint a miniszter úgy fogalmazott, hogy "a következő órákban" diplomáciai eljárás indul az újságíró ellen, aki tudott a bolíviai és külföldi állampolgárok által tervezett "rendkívüli és erőszakos kalandról." Mint mondta, a La Paz-i igazságügyi minisztérium a külügyminisztériumon keresztül tesz majd panaszt "bűnrészesség" címén Kepes András ellen, és az ügyben reményei szerint Budapesten is együttműködnek majd Bolíviával.

rap 01

A miniszter kijelentette azt is, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi egyezmények alapján szeretnék perbe fogni a magyar újságírót. A bolíviai kormány egyébként már korábban utalt arra, hogy szeretnék beperelni Kepes Andrást, mert szerintük a riporter eltitkolt és fedezett egy terrorista összeesküvést. A pert Sacha Llorenti, az egyik bolíviai miniszterhelyettes vetette fel még pénteken. Az újságíró tavaly készített interjút Eduardo Rózsa-Floresszel, amit a múlt héten mutatott be a magyarországi köztévé.

Ebben a bolíviai-magyar származású férfi azt mondta: illegális fegyverekkel védte volna csapatával együtt szülőhelyét, Santa Cruzt. Flores az interjúban hozzátette: Bolíviából kérték fel a tartomány védelmére, ám támadást nem terveztek. Eduardo Rózsa Floresszel április 16-án az egyik Santa Cruz-i szállodában végeztek a bolíviai kommandósok, megölve két társát is, a romániai magyar Magyarosi Árpádot, és egy ír fiatalembert, Michael Dwyert. Az akció során két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. A hivatalos verzió szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.