Tekla
7 °C
19 °C

Még nem kaptunk hivatalos dokumentumokat Bolíviától

2009.04.24. 21:33
A bolíviai hatóságok még nem adtak át hivatalos dokumentumokat Magyarország tájékoztatására az állítólagos terroristák ügyében, de az ügyben eljáró magyar nagykövet bizakodik.

Józsa Mátyás, Magyarország Buenos Aires-i nagykövete La Pazból az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta: pénteken a bolíviai külügyminisztériumhoz fordult segítségért, mert eddig hasztalan próbálta megszerezni az ügyészségtől a múlt heti kommandós akcióban agyonlőtt Magyarosi Árpád útlevelét és személyi igazolványát, pedig ezekre az iratokra szükség van a holttest mielőbbi elszállításához.

A nagykövet elmondása szerint a pénteki személyes találkozón a bolíviai külügyminiszter-helyettes nagyon segítőkésznek bizonyult, s kézbe vette az ügyet, miután a diplomata bemutatta az összes dokumentumot, amely igazolja, hogy a család felkérésére, illetve a román külügyminisztérium hozzájárulásával és jóváhagyásával intézkedik az ügyben.

Józsa Mátyás elmondta azt is, hogy a Tóásó védelmét ellátó Rigoberto Paredes Ayllón ügyvédnek esetleg személyi védelemre lehet szüksége, mert a bolíviai belpolitikai küzdelmek – belső hatalmi harc – középpontjába került ügy miatt "célponttá válhat". Hangsúlyozta, hogy ő maga és az ügyvéd is igyekszik minél jobban felhívni a figyelmet arra, hogy tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, azaz amíg a bizonyítékokat elő nem tárták és a bíróság jogerős ítéletet nem hoz, nem lehet senkit – így Tóásó Elődöt sem – terroristának tekinti és akként kezelni.

Az ügyvéd a jelenlegi szakaszban az eljárás során eddig tett lépések jogszerűségét vizsgálja. Így ellenőrizte, hogy a biztosított tolmács valóban beszél-e magyarul: kiderült, hogy nem. Az őrizetbe vételkor Tóásót fizikailag bántalmazták, amit még a hivatalból kirendelt ügyvéd is igazolt és beadványban sérelmezett. A bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság egyik tagja, Bernardo Montenegro azt közölte a pénteki bolíviai sajtóval, hogy a terrorista bandaként üldözött csoportnak nyolc tagja volt, aki közül három még szökésben van.

A Külügyminisztérium nem tekinti politikainak a bolíviai különleges erők április 16-i akciója nyomán áldozatul esett, illetve letartóztatott magyar állampolgár ügyét – közölte a tárca pénteken, hozzátéve, hogy az esettel kapcsolatban konzuli tevékenységet fejtenek ki. A Külügyminisztérium "határozottan elítél minden olyan erőszakos fellépést, amely bármely ország demokratikus rendje ellen irányul."

Kepes András televíziós műsorvezető szerint félreérthetően és nem a lényegre összpontosítva közölte a hazai és a nemzetközi sajtó több orgánuma a Rózsa Flores Eduardóval készített, nemrégiben bemutatott interjúját. Kifejtette, hogy a kedden a Magyar Televízióban bemutatott, általa még 2008. szeptember 8-án készített interjúból kiderül: Rózsa Florest Santa Cruz védelmére hívták Bolíviába, a kormánycsapatok esetleges támadásától tartva. Mivel Rózsa Flores bolíviai állampolgár is volt, és az a terület a szülőföldje, ő a saját hazáját ment megvédeni, tehát nincs szó külföldi beavatkozásról.

Támadó szándék

Kepes érvelésének némileg ellentmond, hogy Evo Moralest 2005-ben (abszolút többséggel) demokratikus keretek közt választották a dél-amerikai ország elnökévé. Ezért Bolívia területének egy részén védelmet, ellenállást szervezni a legitim államhatalom fennhatósága ellen a demokratikus rend elleni szervezkedésnek minősül, akár bolíviai. Az ilyen cselekmények megítélésekor a szervezkedés ténye, és nem annak támadó vagy védekező jellege a legfontosabb. Ez azonban önmagában nem adhat okot a gyanúsítottak lemészárlására.

Ez bolíviai belügy – mondta Kepes András. "Nem volt támadó szándékuk a La Plaz-i kormány tagjai ellen, és ezt külön hangsúlyozta az interjúban. Éppen hogy a kormány támadó szándékától tartva kezdték kiépíteni a védelmet" – fogalmazott Kepes András. Beszélt arról is, hogy azért hozta nyilvánosságra az interjút, mert a magyar sajtó – tulajdonképpen egybehangzóan – terroristaként, zsoldosként, sőt kábítószercsempészként emlegette Rózsa Flores Eduardót, aki már nem tudta magát megvédeni. A Los Tiempos című bolíviai napilap szerint Józsa Mátyásnak is kétségei vannak, hogy helyesen fordították-e le spanyol nyelvre a Kepes András által Rózsa Flores Eduardóval készített interjúnak a Santa Cruz megye függetlenségéről szóló részt.

A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.