Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nem kaptunk hivatalos dokumentumokat Bolíviától

2009.04.24. 21:33
A bolíviai hatóságok még nem adtak át hivatalos dokumentumokat Magyarország tájékoztatására az állítólagos terroristák ügyében, de az ügyben eljáró magyar nagykövet bizakodik.

Józsa Mátyás, Magyarország Buenos Aires-i nagykövete La Pazból az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta: pénteken a bolíviai külügyminisztériumhoz fordult segítségért, mert eddig hasztalan próbálta megszerezni az ügyészségtől a múlt heti kommandós akcióban agyonlőtt Magyarosi Árpád útlevelét és személyi igazolványát, pedig ezekre az iratokra szükség van a holttest mielőbbi elszállításához.

A nagykövet elmondása szerint a pénteki személyes találkozón a bolíviai külügyminiszter-helyettes nagyon segítőkésznek bizonyult, s kézbe vette az ügyet, miután a diplomata bemutatta az összes dokumentumot, amely igazolja, hogy a család felkérésére, illetve a román külügyminisztérium hozzájárulásával és jóváhagyásával intézkedik az ügyben.

Józsa Mátyás elmondta azt is, hogy a Tóásó védelmét ellátó Rigoberto Paredes Ayllón ügyvédnek esetleg személyi védelemre lehet szüksége, mert a bolíviai belpolitikai küzdelmek – belső hatalmi harc – középpontjába került ügy miatt "célponttá válhat". Hangsúlyozta, hogy ő maga és az ügyvéd is igyekszik minél jobban felhívni a figyelmet arra, hogy tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, azaz amíg a bizonyítékokat elő nem tárták és a bíróság jogerős ítéletet nem hoz, nem lehet senkit – így Tóásó Elődöt sem – terroristának tekinti és akként kezelni.

Az ügyvéd a jelenlegi szakaszban az eljárás során eddig tett lépések jogszerűségét vizsgálja. Így ellenőrizte, hogy a biztosított tolmács valóban beszél-e magyarul: kiderült, hogy nem. Az őrizetbe vételkor Tóásót fizikailag bántalmazták, amit még a hivatalból kirendelt ügyvéd is igazolt és beadványban sérelmezett. A bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság egyik tagja, Bernardo Montenegro azt közölte a pénteki bolíviai sajtóval, hogy a terrorista bandaként üldözött csoportnak nyolc tagja volt, aki közül három még szökésben van.

A Külügyminisztérium nem tekinti politikainak a bolíviai különleges erők április 16-i akciója nyomán áldozatul esett, illetve letartóztatott magyar állampolgár ügyét – közölte a tárca pénteken, hozzátéve, hogy az esettel kapcsolatban konzuli tevékenységet fejtenek ki. A Külügyminisztérium "határozottan elítél minden olyan erőszakos fellépést, amely bármely ország demokratikus rendje ellen irányul."

Kepes András televíziós műsorvezető szerint félreérthetően és nem a lényegre összpontosítva közölte a hazai és a nemzetközi sajtó több orgánuma a Rózsa Flores Eduardóval készített, nemrégiben bemutatott interjúját. Kifejtette, hogy a kedden a Magyar Televízióban bemutatott, általa még 2008. szeptember 8-án készített interjúból kiderül: Rózsa Florest Santa Cruz védelmére hívták Bolíviába, a kormánycsapatok esetleges támadásától tartva. Mivel Rózsa Flores bolíviai állampolgár is volt, és az a terület a szülőföldje, ő a saját hazáját ment megvédeni, tehát nincs szó külföldi beavatkozásról.

Támadó szándék

Kepes érvelésének némileg ellentmond, hogy Evo Moralest 2005-ben (abszolút többséggel) demokratikus keretek közt választották a dél-amerikai ország elnökévé. Ezért Bolívia területének egy részén védelmet, ellenállást szervezni a legitim államhatalom fennhatósága ellen a demokratikus rend elleni szervezkedésnek minősül, akár bolíviai. Az ilyen cselekmények megítélésekor a szervezkedés ténye, és nem annak támadó vagy védekező jellege a legfontosabb. Ez azonban önmagában nem adhat okot a gyanúsítottak lemészárlására.

Ez bolíviai belügy – mondta Kepes András. "Nem volt támadó szándékuk a La Plaz-i kormány tagjai ellen, és ezt külön hangsúlyozta az interjúban. Éppen hogy a kormány támadó szándékától tartva kezdték kiépíteni a védelmet" – fogalmazott Kepes András. Beszélt arról is, hogy azért hozta nyilvánosságra az interjút, mert a magyar sajtó – tulajdonképpen egybehangzóan – terroristaként, zsoldosként, sőt kábítószercsempészként emlegette Rózsa Flores Eduardót, aki már nem tudta magát megvédeni. A Los Tiempos című bolíviai napilap szerint Józsa Mátyásnak is kétségei vannak, hogy helyesen fordították-e le spanyol nyelvre a Kepes András által Rózsa Flores Eduardóval készített interjúnak a Santa Cruz megye függetlenségéről szóló részt.

A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.