Bíróság elé állíthatják a török államfőt

2009.05.18. 21:08
Bíróság elé kell állítani Abdullah Gül török államfőt a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik elődjével szemben felmerült sikkasztási vádak miatt egy török bíróság hétfői határozata szerint, jelentette az NTV török televízió.

Az elnöki hivatal közleményben úgy reagált a döntésre, hogy a török alkotmány értelmében az államfő csak hazaárulás vádjával állítható bíróság elé. Államfőként Gülnek mentelmi joga van.

A 2007-ben államfővé választott Gül, korábbi külügyminiszter az iszlamista gyökerű AKP egyik alapítója. A vádak az 1990-es évek végére nyúlnak vissza, amikor a párt egyik elődjének számító Jólét Pártja (Refah) abba a gyanúba keveredett, hogy pénzt sikkasztott el az államkincstárból.

Necmettin Erbakan volt török miniszterelnököt 2002-ben börtönbüntetésre ítélték a párt sikkasztási ügye miatt. A bíróság szerint az egykori iszlámbarát Jólét Pártja a volt kormányfő jóváhagyásával jelentős összegű pártvagyont tüntetett el. Gül - aki Erbakan kormányában miniszteri posztot töltött be - tavaly kegyelemben részesítette a volt kormányfőt.

A Jólét Pártját 1998-ban az alkotmánybíróság betiltotta, majd utódjaként alapították meg az Erény Pártját, és ebből nőtt ki a most kormányzó AKP.