Elbukta a Hezbollah a libanoni választást

2009.06.08. 19:50
57 képviselői hellyel kisebbségben lesz az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah a libanoni parlamentben, a vasárnapi választást a Szaad Haríri vezette kormánykoalíció nyerte, a 128-ból 71 mandátumot szereztek. Rekordrészvétel született.

A hétfőn nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmény megerősítette, hogy Libanonban a Nyugat támogatását élvező kormánykoalíció legyőzte a szélsőséges Hezbollahot és szövetségeseit.

Zijád Barúd belügyminiszter egy bejrúti sajtótájékoztatón olvasta fel az eredményt, amely szerint a Szaad Haríri vezette koalíció 71 helyet szerzett az összesen 128-ból, a Szíriára támaszkodó ellenzék pedig 57-et. A választás kimenetele már vasárnap nagyjából ismert volt, csak a pontos számok hiányoztak.

A részvételi arány 54 százalékos volt, ami a legmagasabb szám az 1975 és 1991 között zajlott polgárháború óta, írja a BBC.

"Elvesztettük a választásokat" - mondta a Hezbollah és az Amal síita szervezeteket, valamint Michel Aun keresztény exkormányfő támogatóit tömörítő ellenzéki pártszövetség egyik magas rangú vezetője. "Elfogadjuk az eredményt mint a nép akaratát" - jelentette ki már vasárnap este.

A nemzetközi megfigyelők az Európai Unióból és a Carter Központtól kiemelték, hogy a választások nagyon polarizáltak, de békések voltak. A magas részvétel azt jelzi, hogy növekszik a választók elkötelezettsége a demokratikus folyamat iránt, és ez biztató, mondta José Ignacio Salafranca, az uniós megfigyelők vezetője.

Az izraeli kormány az várja a bejrúti koalíciótól, hogy akadályozzon meg minden támadást libanoni területről Izrael ellen. "Minden bejrúti kormány kötelessége biztosítani, hogy Libanon területét ne használják az izraeli állam és az izraeliek elleni erőszak bázisául" - fogalmazott közleményében az izraeli külügyminisztérium. Azt is írták, hogy le kell állítani a fegyvercsempészetet.

Simon Peresz államfő szerint a választási eredmények nem változtatnak azon a tényen, hogy "a Hezbollah állam marad az államon belül, hadsereg a hadseregen belül".

Barack Obama üdvözölte az eredményt. Az Egyesült Államok azzal fenyegetett, hogy a Szíria és Irán támogatását élvező Hezbollah győzelme esetén visszavonja a Libanonnnak nyújtott segélycsomagokat.

A Hezbollah egy parlamenti képviselője azt mondta hétfőn, hogy a milícia fegyverarzenáljáról "nem lehet tárgyalni". A szíriai lapok szerint a nyugatbarát koalíció pénzzel vásárolta meg a győzelmet, "a pénz mondta ki az utolsó szót", megváltoztatta az előrejelzésekben látott számokat, ez "kövezhette ki az utat a választások nagyarányú meghamisítása előtt".