Vádalku született a Gripen-ügyben?

2009.06.12. 07:28
A Népszabadság értesülései szerint megállapodtak a brit és az amerikai hatóságok a Gripen-ügyben érintett két fegyvergyártóval, a brit BAE-val és a svéd Saabbal. Az alku értelmében a két cég büntetést fizetne, cserébe a hatóságok nem bolygatnák tovább az ügyet. Ezzel végleg elszállna az esélye annak is, hogy az ügy magyarországi vonatkozásai valaha tisztázódjanak.

Megállapodtak az amerikai és a brit nyomozók a Gripen-ügyben érintett British Aerospace-szel (BAE) és a svéd Saabbal arról, hogy az érintett cégek büntetést fizetnek, ha a hatóságok felfüggesztik a kenőpénzek miatt indított eljárást, jelentette a Népszabadság. A lap stockholmi tudósítójának értesüléseit tagadta viszont a brit Korrupcióellenes Hivatal, az SFO szóvivője. Állítása szerint nem tették félre az ügyet.

Amennyiben mégis vádalku született, az gyakorlatilag pontot is tenne az ügyre. A vesztegetési ügyben eljáró svéd nyomozóügyész, Christer van der Kwast szerint az alku az ő kezét is megkötné. Ugyanakkor szerinte a korrupcióban érintett országok, Csehország, Dél-Afrika és Magyarország hatóságai saját állampolgáraik és intézményeik ellen tovább folytathatnák a vizsgálatokat.

Magyarországon ugyanakkor az ügyészség már lezárta a vizsgálatot, új eljárást legfeljebb külföldi jogsegélykérelem alapján indítanának, vagy ha kétségbevonhatatlan új bizonyíték merülne fel - ilyet azonban legfeljebb a brit és az amerikai nyomozástól várhattunk volna, amelyek a vádalkuval leállnának.

Időközben szabadlábra helyezték az ügy egyetlen nevesített gyanúsítottját, az osztrák Alfred Mensdorff-Pouilly grófot is, aki állítólag a BAE kijáróembere volt, de erre nem találtak egyértelmű bizonyítékot. Pedig az SFO szerint Mensdorff-Pouilly összesen százmillió euróval kente meg a magyar, osztrák, cseh és dél-afrikai politikusokat, 7,5 millió euró konkrétan az MSZP számlájára érkezett. Az ugyanakkor nem tisztázott, hogy a BAE miért az akkor éppen ellenzékben lévő, alapból is a Grippenek mellett lobbizó szocialistákat kente volna meg, ahogy arra sem, hogy miért változott meg a döntés előtti hetekben az addig az F-16-osok beszerzését támogató, kormányzó Fidesz véleménye.