Hét halott a teheráni tüntetéseken

2009.06.16. 07:49 Módosítva: 2009.06.16. 10:35
Hét ember vesztette életét a hétfői teheráni tömegtüntetéseken, amik azután robbantak ki, hogy az ellenzék kifogásolta a pénteken tartott elnökválasztás eredményeit. Azt állítják, hogy Mahmúd Ahmadinezsád csalással tartotta meg hatalmát. Az iráni hatóságok számos ellenzékit letartóztattak. Kedden a két tábor ugyanazon a helyen tart demonstrációt.

Hét ember életét vesztette hétfőn Teheránban, az iráni elnök újraválasztása után kirobbant tüntetéseken. Az iráni rádió beszámolója szerint a „gengszterek" azután haltak meg, hogy megtámadtak egy katonai bázist. A BBC tudósítója ugyanakkor azt jelentette, hogy a tüntetések békések, minimális az esélye annak, hogy az állami rádió beszámolója tényeken alapszik.

Az állami média szerint az összecsapások azután kezdődtek, hogy a tömeg békésen hazafelé indult az illegális tüntetésről. „Számos gengszter meg akart támadni egy katonai bázist, és rongálni kezdték a közvagyont az Azadi téren. Hét ember meghalt, sokan megsérültek."

Fényképeken azt látni, hogy egy katonai bázison a tetőről civilruhás, sisakot viselő emberek fognak fegyvert a tömegre. Egyes hírek szerint egy tüntetőt hétfőn fejbelőttek az iráni fővárosban.

Közben megjelentek olyan hírek is, hogy a választási végeredmények nem véglegesek. A BBC szerint egyre több jele van annak, hogy a hatóságok Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök iránti elkötelezettsége gyengülni kezdett.

Teheránban a rendőrségi tilalom ellenére több tízezres, egyes források szerint több százezres tüntetést szerveztek, amelyen Ahmadinezsád újraválasztása ellen tiltakoznak az ellenzéki erők. 30 éve, az iráni forradalom óta nem volt ekkora tömegtüntetés az országban.

Mahmúd Ahmadinezsád a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg, legfőbb riválisa, Mir Hoszein Muszavi egykori kormányfő pedig 33,75 százalékot kapott.

Ali Hamenej ajatollah, Irán legfőbb vezetője vizsgálatot rendelt el, miután az ellenzék panaszt tett választási csalásra hivatkozva.

Kedden ugyanott demonstrál a két tábor

Muszavi kedden nyugalomra intette újabb teheráni demonstrációra készülő híveit. Azt kérte támogatóitól, hogy "ne essenek az utcai zavargások csapdájába", őrizzék meg nyugalmukat, és békésen fejezzék ki elégedetlenségüket az elnökválasztás végeredményével kapcsolatban. Weboldalán közzétett hír szerint Muszavi kedden nem vesz részt semmilyen tömegrendezvényen.

Ahmadinedzsád hívei közben nagygyűlést jelentettek be arra a teheráni területre, ahol Muszavi támogatói egy órával későbbre tervezik demonstrációjukat, jelentette a hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA. A kormánypárti nagygyűlés közép-európai idő szerint délután fél 2-kor kezdődik.

Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsani közben az iráni belügyminisztert hibáztatta teheráni diákok és civilek ellen elkövetett támadásokért, jelentette kedden egy helyi iráni hírügynökség, az ILNA. Laridzsáni parlamenti felszólalásában azt mondta: a belügyminiszter a felelős azért hogy "az éjszaka közepén diákokra támadtak".

Ellenzékieket vettek őrizetbe

Ellenzéki értesülések szerint több reformpárti politikust is őrizetbe vettek azután, hogy erőszakba torkolltak a tüntetések. Kedden kora reggel előállították Mohamed Ali Abtahi volt alelnököt is, aki a választási hadjáratban a reformok híveként ismert Mehdi Karubi jelöltségét támogatta, közölte Abtahi kabinetfőnöke. Előző nap a teheráni főügyész utasítására őrizetbe vették az ismert reformpárti politikust, Szaid Hadzsariant is.

Mindkét ellenzéki politikus Mohammed Hatami volt elnök köréhez tartozik. Hadzsarian tanácsadóként dolgozott Hatami mellett, és különösen a diákok körében népszerű. Abtahi Hatami kabinetfőnöke volt, mielőtt kinevezték a parlamenti kapcsolatokért felelős helyettesének. Ellenzéki források szerint Hatami egykori kormányának szóvivője, belügyminiszter-helyettese és külügyminiszter-helyettese is őrizetben van.

A Farsz hírügynökség arról számolt be, hogy hétfő óta több embert letartóztattak, akiknek "ellenforradalmi" szándékai voltak. A jelentés szerint robbanószerkezetek készítéséhez használható anyagokat és fegyvereket is találtak náluk. Ugyancsak a Farsz ismertette Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei hírszerzési miniszter bejelentését, miszerint "letartóztatták az utóbbi napok zavargásainak 26 felelősét". A tárcavezető további letartóztatásokkal fenyegetőzött.

Obama nem kommentál

Barack Obama korábban úgy reagált a Teheránból érkező hírekre, hogy mélységesen aggasztják őt az erőszakos események. Azt mondta, továbbra is azon lesz, hogy párbeszédet kezdhessen Iránnal. „A demokratikus folyamatok, a szólásszabadság, a népek különbözőségének békés elfogadása olyan egyetemes értékek, amelyeket tiszteletben kell tartani."

Az amerikai elnök úgy tűnik, hogy tudatosan kerülni az iráni elnökválasztáson történt állítólagos csalások kommentálását. „Tiszteletben tartjuk Irán szuverenitását, nem szeretnénk, ha az Egyesült Államok téma lenne Iránban."

Ahmadinezsád közben Oroszországba utazott, hogy Jekatyerinburgban megfigyelőként a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SOC) csúcsértekezletén vegyen részt.