Feloszlatták a Harmóniát

2009.06.22. 15:48
A szlovák belügyminisztérium szerint a Dél-Szlovákia autonómiájáért küzdő szervezet törvényt sértett. Az elnök azt mondta, őket még nem értesítették a döntésről.

A szlovák belügyminisztérium feloszlatta a Harmónia AT polgári szövetséget, amely Dél-Szlovákia autonómiáját tűzte zászlajára - közölte Alena Koisová, a tárca kommunikációs osztályának munkatársa.

A minisztérium azzal indokolta a döntését, hogy a szövetség megsértette a szlovák törvényeket. Májusban levélben figyelmeztette a Harmóniát, hogy hagyjon fel tevékenységével. "Miután a szövetség erre nem reagált, és az Autonómia alapszabály-tervezet nyilvánosságra hozatalával folytatta tevékenységét, döntés született feloszlatásáról" - közölte a belügyminisztérium képviselője.

"Kiheréltek bennünket"

A Harmónia AT-t többhónapos huzavona után februárban jegyezte be a szlovák belügyminisztérium, miután alapszabályzatából törölték az önrendelkezési törekvésekre vonatkozó részt. "Végül kihagytuk az alapszabályból ezt a szövegrészt. Kiheréltek bennünket, de így is az autonómia kialakítását tartjuk fő célkitűzésünknek" - nyilatkozta Cséfalvay Pál, a szervezet elnöke korábban az Új Szó című szlovákiai napilapnak.

A belügyminisztérium az alapszabályzatot jóváhagyta, de elfogadhatatlannak tartja, hogy honlapján a Harmónia AT hirdeti: dél-szlovákiai autonómiai létrehozását tűzte ki célul.

Cséfalvay a mostani döntésre reagálva kijelentette: semmiféle hivatalos értesítést még nem kaptak, így nincs is tudomása a betiltásról. Egyébként is: június 16-tól kezdve már nem polgári szövetségként, hanem mozgalomként működnek. A mozgalom neve megegyezik a korábbi szövetség nevével. Koisová szerint a minisztériumnak a változásról nincs tudomása.

Egy volt SIS-ügynök is képbe került

A Harmónia AT polgári szövetség hivatalosan május közepén mutatkozott be Dunaszerdahelyen. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azt állította, hogy a Harmónia AT mögött a Magyar Koalíció Pártja (MKP) áll. Csáky Pál, az MKP elnöke azonban kijelentette, hogy ez nem igaz. A SITA hírügynökség szerint a Harmóniának mintegy 100 tagja van, akik a szervezet működését is finanszírozzák.

Időközben felmerült az a gyanú, hogy a Harmónia AT mögött esetleg a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) állhat. Kiderült ugyanis, hogy a Harmónia AT alapszabályát a SIS egykori vezető munkatársának a számítógépéről küldték el egy másik számítógépre. Az Új Szó szerint a Harmónia AT programtéziseit tartalmazó dokumentum elektronikus változatát Igor Cibula volt hírszerző hozta létre, mégpedig a Volt Hírszerző Tisztek Szövetségének (ABSD) számítógépén 2009. március 25-én, két nappal a Harmónia alakuló közgyűlése előtt.