Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Obama aláírta a kemény dohányzásellenes törvényt

2009.06.23. 10:58 Módosítva: 2009.06.23. 11:08
Barack Obama amerikai elnök hétfőn aláírta a dohányzásellenes törvényt, amely csökkenti a cigaretták nikotin és károsanyag-tartalmát, betiltja a "light" és az alacsony kátránytartalomra vonatkozó félrevezető jelöléseket. A jogszabály tiltja az édesített cigaretták forgalmazását, és korlátozza a dohánytermékek reklámját és a dohányipari cégek szponzorációs tevékenységét.

Obama, - aki maga is évek óta igyekszik leszokni a cigarettázásról - az aláírási ceremónián kifejezte örömét, hogy a törvény több mint egy évtizedes kongresszusi küzdelem után végre az elnök asztalára kerülhetett aláírásra. "Ez a törvény amerikai életeket fog megmenteni" - jelentette ki.

A családi dohányzásmegelőzési és dohányfelügyeleti törvény felhatalmazza az FDA-t, hogy csökkentse a dohánytermékek nikotin- és károsanyag-tartalmát, ezenkívül betiltsa az édesített cigarettákat, valamint az olyan félrevezető jelöléseket, mint például "alacsony kátránytartalmú" (low tar) és "könnyű" (light).

Kötelező lesz nagyméretű figyelmeztető feliratok elhelyezése a termékek csomagolásán. Az új törvény nem engedi az FDA-nak a dohányáruk betiltását, de a termékek tartalmának szabályozása mellett korlátozhatja a reklámkampányokat, főleg azokat, amelyek a gyerekeket célozzák. Tilos lesz dohányáruk reklámozása például az iskolák és játszóterek 300 méteres körzetében, ezenkívül a dohányipari cégek egyáltalán nem szponzorálhatnak majd sport- és szórakoztató jellegű rendezvényeket.

A képviselőház 307-97 arányban fogadta el a tervezetet, amelyet a szenátus 79-17 arányú szavazással támogatott. Az alsóházban a 97 nem szavazóból 90 republikánus volt, a felsőházban mind a 17 nem voksot ellenzéki szenátorok adták le. Richard Burr republikánus szenátor szerint a törvény több kárt fog okozni, mint amennyi hasznot hajt, amennyiben még jobban kiterjesztik az FDA hatáskörét.

Obama köszönetet mondott a törvényt támogató politikusoknak, akik elérték, hogy a dohányipari cégek ne hirdethessék termékeiket gyerekeknek, és hogy a közvélemény megkapja az információkat annak megértéséhez, mennyire veszélyes szenvedélyről van szó.

Rámutatott, hogy az Egyesült Államokban több mint 8 millió ember szenved valamilyen, dohányzás okozta súlyos betegségben. Elmondta, hogy a dohányosok csaknem 90 százaléka 18 éves kora előtt kezd el füstölni. Azt mondta, a gyerekek nem ok nélkül nyúlnak a cigarettához, a gyártók agresszív kampányt folytatnak termékeik eladására. "Én is egyike voltam ezeknek a gyerekeknek" - mondta, s megjegyezte, tudja, milyen nehéz leszokni.

Az előző elnökig, George W. Bushig nem jutott el a dohányzásellenes törvény, aki ellenezte azt, és kilátásba helyezte, hogy megvétózza, ha a kongresszus elfogadná.

A dohánytermelés az amerikai ipar egyik alapágazata. A fő dohánytermelő államok, közöttük Észak-Karolina szerint a dohányzás megelőzése, illetve az arról való leszoktatás helyett inkább olyan alternatívákat kellene a fogyasztók számára felajánlani, mint a füstmentes dohány.