Hatalmas Sztálin-plakátokkal ünnepel Voronyezs

2009.06.24. 13:59
Sztálint ábrázoló óriásportrék jelentek meg Voronyezs főutcáin a helyi kommunista pártszervezet ösztönzésére, amely így akarja megünnepelni a néhai szovjet diktátor születésének 130. évfordulóját.

Tíz háromszor hat méteres Sztálin-kép látható néhány napja a dél-oroszországi Voronyezs főbb útjain, írta szerdai számában a Nyezaviszimaja Gazeta című moszkvai lap. Az óriásplakátokon Sztálin fővezéri egyenruháját viseli, a háttérben vörös, sarló-kalapácsos zászlóval, "130 év" felirattal és a Szovjetunió elleni német támadáskor kiadott jelszóval: "A győzelem a miénk lesz".

A helyi kommunista pártszervezet így akarja megünnepelni a néhai szovjet diktátor születésének 130. évfordulóját (ami tavaly decemberben volt). A Reuters szerint a helyi kommunisták a világgazdasági válságra adható válasznak tartják a sztálini kemény módszereket, ezt is próbálják a kampánnyal kifejezésre juttatni.

A pártnak annak ellenére sikerült elhelyeznie óriásplakátjait a városban, hogy több reklámcég is elutasította a megrendelést, írja a Pravda angol nyelvű internetes kiadása.

Sztálinra, a szovjet szuperhatalom megalapítójára, a győzedelmes Oroszország jelképére egyre gyakrabban hivatkoznak az orosz politikai retorikában. 2008 végén egy tv-felmérésben Sztálin egyike volt azoknak, akit esélyesnek tartottak Oroszország dicsőségének szimbolizálására. Végül azonban csak a 3. helyet szerezte meg Alekszandr Nyevszkij herceg, a teuton lovagok legyőzője és Pjotr Sztolipin, II. Miklós cár 1911-ben meggyilkolt reformer miniszterelnöke előtt.

Egy 2007-ben kiadott iskolai történelemkönyv Sztálint "a Szovjetunió egyik leghatékonyabb vezetőjeként" mutatta be. A könyv azért is kiváltotta történészek tiltakozását, mert igazolni próbálta a sztálini tisztogatásokat.