Graffitivel küzd tovább az iráni ellenzék

2009.07.08. 17:06 Módosítva: 2009.07.08. 17:18
Sztrájk és polgári engedetlenség meghirdetésével folytatja tiltakozását a vitatott elnökválasztási eredmény ellen az iráni ellenzék. Mahmúd Ahmadinezsád elnök szerint a világ legszabadabb választását tartották, főpapok egy csoportja ugyanakkor illegitim kormányról beszél. Az ellenzéki vezetők közös nyilatkozatban követelték az őrizetbe vett támogatóik elengedését.

Iránban július elejére elcsendesedtek az utcák, a vitatott elnökválasztás után kirobbant tiltakozási hullám azonban nem ért véget, hiába beszélt Mahmúd Ahmadinezsád az ellenkezőjéről.

Az iráni elnök kedd esti tévés beszédében kijelentette, hogy a világ legszabadabb választását tartották június elején. "Semmilyen hibát nem találtunk, ez a választás csak erősítette az iráni nemzet nagyszerűségét" - mondta. Ahmadinezsád a csalódott ellenzéki szavazóknak is üzenve kormányátalakítást és gazdasági reformokat ígért, a fiatalok véleményének tiszteletben tartását pedig nagyon fontosnak nevezte.

Sztrájk és polgári engedetlenség

A BBC-nek nyilatkozó fiatal Muszavi-szavazó azt mondta, hogy Teheránban biztonsági intézkedéseket vezettek be, 24 órában járőröznek a rendőrök az utcákon, és a gyilkosságokkal vádolt Baszidzs milícia emberei is mindenhol ott vannak.

Az ellenzék kedden háromnapos országos sztrájkot hirdetett, ami egybeesik egy csütörtökre meghirdetett tüntetéssel, amelyen az 1999-ben utcára vonuló diákokra emlékeznek majd. Az egyik ellenzéki újságíró szerint a sztrájk résztvevői jelezhetik, hogy soha nem fogják elfogadni az illegitimnek nevezett kormányt, írja a The Wall Street Journal.

Az iráni vezetés a szerveződésre válaszul hivatalosan a légszennyezettségre és homokviharokra hivatkozva két napra munkaszünetet rendelt el Teheránban. A kormányzat felhívásában kérte, hogy minden vállalat és bolt zárjon be a fővárosban, és autókba is csak azok üljenek, akiknek valamilyen halaszthatatlan dolguk van.

A sztrájkon kívül azonban a polgári engedetlenség különböző formáit meghirdették az ellenzéki aktivisták. A tiltakozóknak többek között javasolták, hogy egy adott időpontban egyszerre kapcsolják be otthon az összes elektromos készüléküket, valamint zöld - az ellenzéki elnökjelölt Mir Hoszein Muszavi színét - grafitit fújjanak a lakóhelyük közelében.

Muszaviék a letartóztatások ellen

Közben a két ellenzéki elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi a korábbi reformer elnök Mohamad Hatamival találkozott, és közös nyilatkozatban követelte a letartóztatások befejezését, és az őrizetbe vett ellenzéki támogatók szabadon engedését. "A hasztalan letartóztatásoknak azonnal véget kell vetni, a legkisebb bűntett elkövetése nélkül börtönbe zárt demonstrálókat pedig szabadon kell engedniük" - olvasható Muszavi honlapján.

A BBC szerint legalább 1000 embert letartóztattak az ellenzék támogatói közül a választás után, bár sokukat azóta már szabadon engedtek. A teheráni rendőrfőnök szerdán azt mondta, hogy a következő két napban száznál is több embert engednek majd el, írja a Reuters.

Továbbra sem tudni, hogy milyen lehetőségei vannak az ellenzéki vezetőknek. A The New York Times szerint rövid távon csak nagyon nehezen lehet megkérdőjelezni Ahmadinezsád és Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah hatalmát. Hosszú távon azonban kedvezhet nekik, hogy az amerikai lap szerint a legmagasabb rangú főpapok közül csak ketten gratuláltak nyilvánosan Ahmadinezsádnak újraválasztásához, és szombaton egy Kum városban székelő vallási testület is illegitimnek nevezte az új kormányt.