Kivégzik a gyilkoló zavargókat Urumcsiban

2009.07.08. 07:49 Módosítva: 2009.07.08. 15:07
Szerdán a hatóságok közlése szerint stabilizálták a helyzetet Urumcsiban. A törvényeknek megfelelően halálbüntetésre számíthatnak mindazok, akik gyilkosságokat követtek el a zavargások alatt. Az ujgurok lakta Hszincsiang tartományban vasárnap kirobbant zavargások még szerdán reggel is folytatódtak, ezúttal már a tartományban élő han kínaiak is az utcára vonultak az ujgurok ellen. Hu Csin-tao kínai elnök a kialakult helyzet miatt otthagyta a G8-csúcsot.

"A hatóságok ismét urai a helyzetnek Urumcsiban (Urumqi)" - jelentette be a helyi polgármester szerdán, három nappal azután, hogy zavargások robbantak ki az északnyugat-kínai Hszincsiang tartomány fővárosában. A kínai hatóságok több ezer rohamrendőrt vezényeltek az utcákra, akik könnygázt is bevetettek. A betelepült hanok és az őslakos ujgurok összecsapásainak hivatalos adatok szerint 156 halálos és mintegy ezer sebesült áldozata volt.

A városi párttitkár, Li Cse (Li Zhi) arra figyelmeztetett, hogy a kínai törvényeknek megfelelően halálra fogják ítélni mindazokat, akik a zavargások idején gyilkosságot követtek el. "Mindenkinek, és különösen a hanoknak, önmérsékletet kell tanúsítania" - tette hozzá a párttitkár, burkoltan figyelmeztetve a Kínában többségben lévő népcsoportot, akik az ujgurok vasárnap elkövetett támadásaira válaszul szerdán már több külföldi híroldal szerint is ujgurokat vertek meg.

A BBC tudósítója szerint a hszincsiangi hatóságokra nagy nyomás nehezedett, hogy minél gyorsabban rendezzék a kialakult helyzetet, ami miatt még Hu Csin-tao kínai elnöknek is le kellett mondani részvételét az olaszországi G8-csúcson.

Szerdán is összecsaptak

Több száz, késekkel, botokkal felszerelkezett ujgur tüntetett szerdán az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zichiqu) autonóm régió székhelyén. A hatóságok több ezer rendőrt vezényeltek a város utcáira, hogy kezeljék a kialakult helyzetet, írja a BBC.

Az ujgurok a város hanok (kínaiak) lakta negyedei közelében gyülekeztek, a városrészt rendőrkordon zárta el előlük. Az ellen tiltakoztak, hogy a kínaiak különféle jogtalanságokat követtek el a közösségük tagjai ellen.

"Az éjjel vagy 300 han túljutott a biztonsági kordonon. Megtámadtak több házat, feldúltak egy éttermet, sőt megvertek egy 50 éves embert" - sorolta az egyik ujgur tüntető, a 20 éves Akbar. Egyes hírek szerint a han kínaiak összevertek egy ujgur kisgyereket, írja a BBC. Az AFP tudósítói látták, ahogy húsz han nekiugrik egy ujgur férfinak.

A han kínaiak is nagy csoportokban gyülekeztek a városban, közülük többen kifogásolták, hogy a rohamrendőrök próbálták lecsillapítani őket.

A hivatalos adatok szerint 156 ember vesztette életét a vasárnap Urumcsiban kirobbant zavargásokban. A BBC információi szerint 1400 embert letartóztattak. A hatóságok azt állítják, hogy az Egyesült Államokban száműzetésben élő Rebija Kadír ujgur vezető szította a rendbontásokat.

Hazament a kínai elnök

Megszakítja Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök olaszországi hivatalos látogatását és a tervezettnél korábban hazautazik Kínába az ujgur tüntetések miatt, jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Hu a G8-csoport szerdán kezdődő csúcstalálkozóján vett részt a közép-olaszországi L'Aquilában.

Tang Heng, Kína római nagykövetségének politikai főtanácsosa azt mondta, hogy a kínai államfő "belső ügyek és a Hszincsiang tartományban kialakult helyzet miatt" szakítja meg látogatását és tér vissza Pekingbe. Az ANSA értesülése szerint a kínai delegáció az államfő nélkül is részt vesz a G8-csúcstalálkozó munkájában.

Hu Csin-tao a kínai állami hírügynökség szerint egy Portugáliába tervezett látogatást is lemondott.  • Hírek
  • Hírek