Tilos az utcán gyászolni Urumcsiban

2009.07.12. 11:27 Módosítva: 2009.07.12. 11:27
A kínai hatóságok betiltották a gyülekezést Hszincsiang tartomány székhelyén, ahol egy hete véres zavargások robbantak ki a muzulmán ujgurok és a han kínaiak között. A gyászólókat sem akarják tömegesen az utcán látni.

Vasárnap betiltották a gyülekezést a hatóságok az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Urumcsiban. A 2,3 millió lakosú városban a rendőrség engedélye nélkül tilos a gyülekezés a szabadban, valamint tiltakozó menetek megtartása.

Egy héttel korábban etnikai alapú zavargások robbantak ki a muzulmán ujgurok és a kínaiak (hanok) között a területen. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 184-en vesztették életüket.

A tilalom elsősorban az elhunytakat gyászoló kínai közösséget érinti, amely a szokásoknak megfelelően a gyász hetedik napján kívánt megemlékezni a halottakról. Az áldozatok közül 137 kínai, 46 ujgur, emellett van közöttük egy huj, egy másik muzulmán kisebbséghez tartozó férfi is.

Az Új Kína hírügynökség által közreadott beszámolóban kiemelték, hogy a hatóságok urai a helyzetnek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a rendőrség a törvényeknek megfelelően feloszlat minden törvénytelen gyülekezést.

Korábban vasárnap hajnalban Urumcsiban felrobbant egy vegyipari gyár olajtartálya, a hatóságok azonban kizárták, hogy terrorcselekmény történt volna.