Náci egyenruhában pózolt a szocdem polgármester

2009.07.21. 20:53 Módosítva: 2009.07.21. 21:43
A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője lemondatná posztjáról Constanta polgármesterét, aki egy hétvégi divatbemutatón a Wehrmacht egyenruhájában pózolt. Mazare azt azért sajnálja, hogy nem sikerült az összes horogkeresztet eltávolítania az egyenruháról.

A Wehrmacht egyenruhájában pózolt egy hétvégi divatbemutatón Radu Mazare, a romániai Constanta 2004-ben és 2008-ban is újraválasztott polgármestere, írja tudósításában a BBC. A divatbemutatón hasonló egyenruhában pózolt 15 éves fia is.

Radu Mazare
Radu Mazare

Mazare védekezésül elmondta, hogy a Valkűr című film inspirálta, amely a Hitler elleni 1944. júliusi, elvetélt merényletkísérlet történetét dolgozza fel. A polgármester arról is beszélt, hogy az általa viselt egyenruha a német hadseregé volt, nem pedig az SS-é. Elmondta, kísérletet tett arra, hogy az összes horogkeresztet eltávolítsa róla, de egy kicsit, állítja, nem vett észre, és az övön rajta maradt.

Efraim Zuroff történész, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője a Mazarénak írt levelében lemondásra és bocsánatkérésre szólítja fel a polgármestert. Szerinte ma már köztudott tény, hogy a Wehrmacht részt vett zsidók elleni tömeggyilkosságokban.

A szociáldemokrata polgármester Románia 300 leggazdagabb emberének egyike, akit Constanta kiskirályának tartanak, helyi rádiók, televíziók, újságok vannak a tulajdonában. Neve ott virít a 300 ezres romániai város tömegközlekedési járművein is.

Politikai pályáját a Demokrata Párt színeiben kezdte, majd független lett, most szociáldemokrata.

Románia mai területén 380 ezer zsidó vesztette életét a második világháború alatt, ma 9-10 ezerre tehető a számuk.