Elfogták Georgij Gongadze gyilkosát

2009.07.22. 19:49
Egy kis faluban, földművesként tengette életét Pukacs rendőrtábornok, aki a gyanú szerint 2000-ben eltette láb alól az ellenzéki újságírót. A merénylet szálai magasra vezetnek.

Ukrajnában kedd este elfogták Georgij Gongadze újságíró feltételezett gyilkosát, Olekszij Pukacs egykori rendőrtábornokot, aki beismerte, hogy köze volt a bűntényhez, és hogy magas beosztású személyek rendelték meg a gyilkosságot.

A hatóságok tájékoztatása szerint Pukacsot, a belügyminisztérium külső megfigyelésekkel foglalkozó osztályának egykori vezetőjét az északnyugat-ukrajnai Zsitomir megye egyik településén vették őrizetbe.

Vaszil Hricak, az ukrán belbiztonsági szolgálat helyettes vezetője közölte: Pukacs beismerte, hogy közvetlen köze volt a bűntényhez, és megnevezte a merénylet megrendelőit is, "magas beosztású személyeket". Hricak a nyomozás titkosságára hivatkozva nem nevezte meg ezeket a személyeket, és a merénylet indítékairól sem mondott semmit.

2000 szeptemberében tűnt el

Georgij Gongadze ellenzéki újságíró, az Ukrajinszka Pravda című hírportál 31 éves vezetője 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi lakása felé. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg a Kijev megyei Tarascsán, egy erdőben. Meggyilkolása heves tüntetéseket váltott ki az akkori politikai vezetés ellen, amelyet az ellenzék a bűncselekmény elkövetésével vádolt.

A 2006 januárjában kezdődött és jórészt zárt ajtók mögött lefolytatott per végén egy kijevi bíróság tavaly márciusban három rendőrt súlyos börtönbüntetéssel sújtott: Valerij Kosztenko és Olekszandr Popovics 12 évet kapott, Mikola Protaszov pedig 13-at. A negyedik gyanúsított, Olekszij Pukacs rendőrtábornok, aki állítólag megszervezte az újságíró likvidálását, és aki végül megfojtotta Gongadzét, akkoriban szökésben volt.

Most igazságügyi forrásokból kiderült, hogy Pukacs földművesként Zsitomir megyében, egy faluban élt. A házat, amelyben lakott, más néven vásárolták számára. Hricak szerint Pukacs nem változtatta meg külsejét plasztikai műtétekkel.

Az ügy egyik koronatanúja, Jurij Kravcsenko akkori belügyminiszter 2005 márciusában - a "narancsszínű forradalom" után - rejtélyes körülmények között meghalt. A hivatalos álláspont az volt, hogy a felbujtók ismeretlenek, a volt miniszter pedig öngyilkos lett.

A legszigorúbban őrzik

Olekszandr Turcsinov miniszterelnök-helyettes szerdán felszólította az igazságügyi szerveket, hogy erősítsék meg Pukacs őrizetét. Mint mondta, sok befolyásos személynek, így számos politikusnak nem érdeke, hogy a Gongadze-gyilkosság megrendelőinek kérdésében a bíróságon szülessen meg a válasz. Hangoztatta, hogy a 2003 óta szökésben lévő Pukacs elfogásával pontot tehetnek a Gongadze-ügy végére.

Később Viktor Juscsenko államfő közölte: utasítást adott arra, hogy a lehető legkörültekintőbben őrizzék Pukacsot. Olyan helyen kell lennie az őrizetesnek, ahol minden percben ellenőrizhető, életét semmi sem veszélyeztetheti.