Nemcsak vesztettek, csaltak is a moldáv kommunisták

2009.07.30. 14:28 Módosítva: 2009.07.30. 14:30
A romániai lapok a Moldáviában tartott választáson elkövetett csalásokról írnak, és az ismét kialakult patthelyzetet elemzik.

Csalás

A romániai sajtó szerint a szerdai választásokon a kommunisták "leleményessége minden várakozást felülmúlt", a Romana Libera szerint 260 elmebeteget mentővel vittek a szavazóhelyiségekbe, és volt olyan szavazó, aki ötvenkétszer szavazhatott. A Gardianul szerint halottak neve is szerepelt a névjegyzékben, és olyan is előfordult, hogy lakcímükhöz ismeretlen személyek neve volt hozzárendelve a listán.

A Transindex az egyik szavazóhelység közelében kitört lövöldözésbe torkolló verekedésről is beszámol, amiben egy ellenzéki szavazó is megsebesült. A Mi Moldovánk pártszövetség egyik tagja a választási szabályok megsértésével vádolt meg a moldovai kommunista párt képviselőit, verekedni kezdtek, majd a kommunista párt egyik tagja pisztolyt vett elő, és lábon lőtte a verekedés egyik résztvevőjét. Később azzal védekezett, hogy a lövés véletlenül, dulakodás közben dördült el.

Háttér

Az országban kialakult politikai helyzetet elemezve a Romana libera című napilap azt írja, a pártjával szakító volt kommunista vezető, Vasile Lupu lenne a legalkalmasabb Moldávia modernizálására, hiszen az demokratikus ellenzék és a kommunista párt egy részének támogatását is megszerezheti.

Hasonlóan vélekedik a Cotidanul és a Gardianul is: előbbi az európa-barát "nélkülözhetetlen szövetségesének" nevezi a reformkommunista politikust, utóbbi pedig a szerdán tartott választást Moldova "utolsó reményének" tartja az ellenzék viszonylagos győzelmét.

A volt szovjet tagköztársaságban szerdán tartottak előrehozott választásokat, miután az április eleji választás után a legtöbb szavazatot elérő kommunista párt nem tudta biztosítani az államfőválasztáshoz szükséges többséget. Közben a választási csalásról felröppent hírek hatására tüntetések és fosztogatással kísért zavargások kezdődtek Kisinyovban. Ezeket a rendőrség brutálisan feloszlatta.

Az új választásokat már az Európa-barát ellenzéki pártok nyerték meg, a 101 tagú törvényhozásban nekik 53, a kommunistáknak 48 helyük lesz. Ez azt jelenti, hogy most ők küzdenek a kormányalakítással: az elnökválasztáshoz szükséges 61 képviselőre lenne szükség.