Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Óriásplakát-kampányt indít a nyelvtörvény ellen a Híd-Most

2009.08.28. 16:16
Óriásplakát-kampányt indít a szlovákiai nyelvtörvény ellen a Híd-Most. A Bugár Béla vezetésével alakult új szlovákiai magyar párt képviselői szerint így szeretnék felhívni a figyelmet a törvény abszurditására. A Híd-Most két képviselője módosítójavaslatot is benyújt a törvényhez a szlovák parlamentben.

A kampány jövő héten kezdődik, a plakátokon magyar és roma nyelven, illetve három szlovák tájszólásban olyan szövegek lesznek, amelyek szándékosan megsértik a nyelvtörvényt. "Kinek mi köze ahhoz, hogyan beszélek?" – a pozsonyi Új Szó információi szerint ez az üzenet egy, a törvény által szintén szankcionált kelet-szlovákiai nyelvjárásban lesz megfogalmazva. Egy másik plakát északi szomszédunk gazdasági problémáira hívja fel majd a figyelmet: egy szintén szlovákul megfogalmazott üzenet azt sugallja majd, hogy a nyelvtörvénnyel a politikusok csak a 350 ezer munkanélküliről próbálják elterelni a figyelmet.

A. Nagy László és Simon Zsolt, a Híd-Most képviselői Pozsonyban elmondták azt is, hogy módosítójavaslatot készítenek a törvényhez, és ezt a parlament elé terjesztik. Megszüntetnék a kulturális minisztérium hatalmi pozícióját az államnyelv hivatalos változatának meghatározásában, kitörölnék a törvényből a szerintük értelmezhetetlen "nyilvános kapcsolat" kifejezést, és eltörölnék a minisztérium jogát az emlékművek szövegének jóváhagyására. A módosítójavaslat szerint a nyelvtörvény megsértéséért pénzbüntetés sem lenne kiróható.

A két politikus hangsúlyozta: az a céljuk, hogy csökkentsék a feszültséget a szlovák-magyar kapcsolatokban, és rámutassanak a jelenlegi változat hiányosságaira.

A sokat vitatott szlovák államenyelvtörvényt júniusban fogadták el, és szeptember 1-jén lép életbe. A módosítási javaslatokkal a parlament szeptember 8-án fog foglalkozni. Egyelőre nem tudni, hogy ki fogja támogatni a két magyar képviselő javaslatát.