George Clooney legyűrheti a vasladyt

2009.09.27. 14:40
A szocialisták kormányon maradhatnak Portugáliában, azonban a vasárnapi választás után az előrejelzések szerint elvesztik parlamenti többségüket. A várható kisebbségi kormányzással járó bizonytalanság nem kedvez a megugró munkanélküliséggel és államadóssággal küzdő országnak.

Parlamenti választásokat tartanak Portugáliában, ahol a kormányon lévő szocialisták várhatóan hatalomban maradhatnak, azonban elveszítik parlamenti többségüket. A szintén vasárnap választó Németországgal ellentétben Portugáliában nincs hagyománya a nagykoalíciónak, így a szocialisták könnyen kisebbségi kormányzásra kényszerülhetnek.

Ez a felállás megakaszthatja az elmúlt négy évben elkezdett reformokat, és megnehezítheti a döntéshozatalt a gazdasági válság alatt rekordnagyságú munkanélküliséggel és elszabaduló államadóssággal szembenéző egyik legszegényebb nyugat-európai országban.

Az utolsó pillanatban kinyílt az olló

A kampány elején úgy tűnt, hogy a június 7-i Európa Parlamenti választáson 26,6 százalékával az elmúlt húsz év leggyengébb eredményét elérő Szocialista Párt (PS) szoros versenyre számíthat legnagyobb riválisával, a neve ellenére konzervatív, jobbközép Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben.

José Sócrates
José Sócrates

Az utolsó héten azonban nőtt a különbség a két nagy párt között, a pénteken készített legutolsó közvélemény-kutatás szerint a 38 százalékra mért szocialisták 7-8 pontot is verhetnek riválisukra. A Jornal de Noticias napilapban publikált felmérés szerint ugyanakkor így is csak 100-105 képviselői helyet szereznének a 230 fős törvényhozásban, ahol ezzel elveszítenék jelenlegi 121 fős többségüket. Teljesen az ellenzéki konzervatívok győzelmét sem lehet kizárni, de hirtelen előretörésük meglepetésnek számítana.

Az utolsó hetek fordulata részben egy kémkedési ügy alakulásának köszönhető. A választás előtt egy hónappal az egyik portugál lapban megjelent cikk szerint a konzervatív Anibal Cavaco Silva köztársasági elnök azzal vádolta a José Sócrates miniszterelnök által irányított titkosszolgálatokat, hogy lehallgatják az elnöki rezidenciát. A választás előtti héten Cavaco Silva kirúgta az ügyet feltételezhetően kiszivárogtató egyik tanácsadóját, azonban nyilatkozatot csak a szavazás után ígért. Ezzel azonban sokak szemében bizonyította a választási trükkről, és félelemkeltésről beszélő szocialisták állításait.

Nagyszabású reformtervekkel érkezett

Az elegáns öltönyei és megnyerő kiállása miatt a portugál George Clooneynak is nevezett Sócrates vezetésével 2005-ben a szocialisták a fél évszázados katonai diktatúra 1974-es megszűnése óta először szereztek többséget a parlamentben. A népszerűségét a Le Monde szerint még sportminiszterként a Portugáliában tartott 2004-es foci EB sikeres előkészítésével megalapozó politikus változásokat és az egyik legszegényebb nyugat-európai ország modernizálását ígérte.

Kormánya megkezdte számos terület reformját, emelték a nyugdíjkorhatárt, hozzányúltak az egészségügyhöz és az oktatáshoz, a közszférában dolgozók létszámát pedig korlátozták. A szocialisták jobbszárnyához tartozó Sócrates több intézkedése szembement a hagyományos baloldali politikával, amivel ugyan új választói rétegeket ért el, de a párt bázisának egy részét elidegenítette.

A gazdasági válság nem kedvezett a reformjainak, a munkanélküliség 2009-ben elérte a rekordnak számító 9,1 százalékot, és a mutató várhatóan tovább romlik majd. A kedvezőtlen helyzetben az EU-hitelek sem éreztették hatásukat, miközben az államadósság elérte a GDP 75 százalékát. A kialakult helyzetben megszaporodtak a tüntetések, az AP szerint Sócratesnek egyszer a hátsó ajtón kellett távoznia egy iskolából, hogy elkerülje a reformjai ellen tiltakozókat.

Sócrates 2005-ben még előnynek tekintett energikussága és magabiztossága a Le Monde szerint egyre több választó szemében már arroganciának tűnt, népszerűségének több korrupciós vád is ártott. A párt támogatottsága a 2005-ös 45 százalékról 30 százalék alá esett, azonban ennek ellenére továbbra is a szeptember 27-i választás esélyesének számítottak. Csalódott szavazóik egy részét a gazdasági lökésnek szánt nagyberuházásokkal, egy Portugáliát átszelő gyorsvasút és egy Lisszabon közeli új reptér tervével szerezték vissza.

Nem tudtak megnyerő alternatívát kínálni

Sócratesnek kedvezett, hogy a PSD még mindig nem talált magára az Európai Bizottság elnökévé választott José Manuel Barroso 2004-es távozása óta, ráadásul a legnagyobb ellenzéki párt a válság alatt sem tudott igazán reális alternatívát kínálni a szocialista elképzeléssekkel szemben. A párt miniszterelnökjelöltje a kemény stílusa és intézkedései miatt a portugál vasladynek nevezett Manuela Ferreira Leite korábbi pénzügyminiszter, akinek szónoki képességei több elemző szerint is elmaradnak a miniszterelnök mögött. A szocialistáknak kedvezett a sokak által csak különböző érdekcsoportok laza szövetségének tartott PSD megosztottsága is, írja a dpa.

Ferreira Leite a kampányban a Sócrates által bejelentett nagy infrastrukturális beruházások felfüggesztését ígérte, mivel ezek szerinte végletesen eladósítanák az országot. A 7,5 milliárd euróba kerülő gyorsvasút helyett kisebb programokra, kiadáscsökkentésre, és az államadósság rendezésére koncentrálna.

Ferreira Leite
Ferreira Leite

A szociáldemokraták nem tudták igazán kihasználni a PS gyengélkedését az EP-választásokon, saját támogatásuk folyamatosan 30 százalék közelében mozgott. A felmérésekben 85 képviselői helyre jósolt PSD-nek a parlamenti többség megszerzése a felmérések szerint egyedül a 7 százalékra, 12 képviselői helyre mért jobboldali Néppárt segítségével lehetséges, ugyanakkor várhatóan még ketten együtt sem kapnak elég szavazatot. Kisebbségi kormányzásra ennek ellenére lehet esélyük.

A kis baloldali pártok tovább erősödhetnek

A közvélemény-kutatások szerint a vasárnapi választás igazi győztese a szélsőbaloldal lehet, ugyanis a kiábrándult szocialista szavazók többsége nem a konzervatívokhoz, hanem a Baloldali Blokkhoz és a kommunistákhoz pártolt. A két párt vasárnap megismételheti az EP-választáson elért sikerét, amikor együtt a szavazatok egyötödét megszerezték. A Jornal de Noticiasban publikált felmérés szerint a Baloldali Blokk akár 22, míg a kommunisták 13 képviselői helyre is számíthat.

Segítségükkel meglehetne a szocialisták többsége a parlamentben, azonban még sincs sok esély egy baloldali koalícióra. Sócrates a szociális kérdésekben ugyan együttműködhetne a Baloldali Blokk-kal, azonban a piacbarát reformokat is bevezető miniszterelnök számos elképzelése meglehetősen távol áll a másik párttól, írja a Reuters.

A kisebbségi kormányzás a legvalószínűbb

"Nagyon bizonytalan, hogy mi fog történni" - mondta Marina Costa Lobo, a Lisszaboni Egyetem társadalomtudományi intézetének politikai elemzője az AP-nek. A várható patthelyzetben felmerül a nagykoalíció lehetősége, azonban Németországgal szemben Portugáliában ennek nincs hagyománya. Az elmúlt harmincöt évben 1983 és 1985 között két évig ugyan megvalósult már egyszer a két nagy párt összefogása, azonban ezúttal Ferreira Leite mereven elzárkózott, és elemzők szerint sem várható koalíciós megegyezés a két párt vezetői között.

Így azonban a győztes párt kisebbségi kormányzásra kényszerülhet. Ez nem lenne ugyan idegen a választáson esélyes szocialistáktól, akik 1995 és 2002 között már elvezették az országot az egyes indítványokhoz kötött alkalmi szövetségek segítségével, azonban a gazdasági válság idején elemzők kockázatosnak tartanák ezt a felállást. Az új kormánynak még a 2010-es költségvetést is el kell fogadtatnia a parlamenttel, így kisebbségi kormány esetén Sócrates biztosan búcsút mondhat számos nagyszabású elképzelésének.