Menekítik az embereket a szupertájfun útjából

A Parma névre keresztelt új tájfun az előrejelzések szerint olyan nagy erejű, hogy minden bizonnyal jelentős károkat fog okozni a Fülöp-szigeteken.

Elrendelte több tartomány partvidéki területeinek kiürítését a fülöp-szigeteki elnök pénteken, jelentette az Associated Press. Egyelőre nem tudni hány embert érint az intézkedés. A Parma tájfun az előrejelzések szerint szombaton csap le az ázsiai országra.

A Parma tájfun vonulási útvonala
A Parma tájfun vonulási útvonala

Gloria Arroyo államfő felszólította hat fülöp-szigeteki tartomány kormányzóját, hogy kezdjék meg a lakosok kitelepítését azokról a területekről, amelyek a Parma tájfun várható útjában vannak. Az utasítás főként a partvidéki települések lakóit érinti, de egyelőre nem tudni, hogy hány embernek kell elhagynia otthonát. A fülöp-szigeteki rendőrség csütörtökön azt közölte, hogy ha kell, erőszakkal kényszerítik az embereket, hogy biztonságos helyre vonuljanak.

000T TRWas2619281

A hatóságok által csak szupertájfunnak nevezett Parma viharban uralkodó széllökések péntekre már meghaladták az óránkénti 230 kilométert, és félő, hogy még nagyobb pusztítást okoz majd, mint a múlt hét végén pusztító Ketsana.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sok helyen még az előző ciklon miatt lezúdult árvíz sem vonult le. A múlt hét végén 293 ember életét követelte a Fülöp-szigeteken a Ketsana trópusi vihar. Közel 400 ezer ember zsúfolódott össze az iskolákban, templomokban és más helyeken kialakított szükségszállásokon.

A napok óta Délkelet-Ázsiában pusztító Ketsana tájfun már Laoszban is követelt halálos áldozatokat: 16 emberről már bizonyosan tudják, hogy életét vesztette, 135-öt pedig eltűntként tartanak nyilván.

Laoszban elsősorban a tájfun nyomán kialakult hirtelen áradások követeltek emberéleteket, többségükben a déli Attapeu tartományban. Több mint 37 ezer lakost ideiglenesen kitelepítettek otthonából.

Vietnamban péntekre 99-re emelkedett a Ketsana halálos áldozatainak száma, Kambodzsában 16 halottról tudnak.