Megvannak a szibériai erőműbaleset felelősei

2009.10.04. 16:08
Számos hiányosságot talált az orosz műszaki felügyelet a Szajan-Susenszki vízi erőmű vizsgálatakor. Az augusztusban hetven áldozatot követelő baleset okai egészen a nyolcvanas évekig nyúlnak vissza, és a karbantartást is elhanyagolták.

Az orosz országos műszaki felügyelet szombaton este közzétette a Szajan-Susenszki vízi erőműben augusztus 17-én bekövetkezett baleset okairól és felelőseiről szóló jelentését.

A jelentés alapján a több mint 70 ember életét kioltó baleset kiváltóoka egy tűz volt, amely a Bratszki vízi erőmű kommunikációs vonalán tört ki még előző este, és a létesítmény kiesett a hálózatból. Így a hálózatot szabályozó központi kapcsolóteremben a Szajan-Susenszki erőműre terhelték a rendszer szabályozásának 100 százalékát az addigi 20 százalék helyett. Vagyis jelentősen meg kellett növelni a teljesítményt, de az erőmű részegységeit nem úgy tervezték, hogy erre alkalmasak lettek volna.

Mivel a Szajan-Susenszki erőműben már sokszor történt ilyen, és a második részegységben rendszeresen léptek fel vibrációk, az anyag egyre inkább elfáradt. A jelentés szerint a baleset előtti órákban a második részegységnél legalább hat alkalommal nőtt a vibráció a normális szint négyszeresére.

A karbantartás is súlyos kívánnivalókat hagyott maga után: például a részegység fedelét rögízítő csavarok is elfáradtak. A vizsgálat kimutatta, hogy 49 közül hat csavaron egyáltalán nem volt anya.

Már az átadáskor sem volt rendben

"A baleset előfeltételeinek kialakulása azonban a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, és egy sor tervezési, üzemeltetési és karbantartási probléma járult hozzá" - mondta Nyikolaj Kutyin, a felügyelet elnöke. Emlékeztetett rá, hogy a világ egyik legnagyobb vízi erőművét 1963-ben kezdték építeni, de csak 2000-ben adták át. Az átvételi jegyzőkönyvben egyebek mellett az állt: gyors ütemben képződnek repedések a turbinák lapátjain, ezért a turbinákat le kell cserélni.

Az átvételi jegyzőkönyvet Anatolij Csubajsz, az Egységes Energia Rendszer akkori elnöke, az orosz energetika reformjának atyja írta alá, aki az energetikai konszern feldarabolása után a nanotechnológiával foglalkozó Rosznano állami korporáció elnöke lett. Csubajsz kérdésre elmondta: egyetért a jelentés megállapításaival, de kötelessége volt aláírni a dokumentumot, mert az átvétel időpontjában az erőmű már 20 éve üzemelt, egy működő, de hivatalosan üzembe nem helyezett erőmű pedig szerinte a lehető legrosszabb verzió.

Kutyin hangsúlyozta, hogy a műszaki felügyelet csupán a baleset előzményeiben szerepet játszó személyeket nevezi meg, a tényleges, esetleg büntetőjogi felelősségről bíróságnak kell dönteni. Egyelőre azonban nincs hír arról, hogy a jelentésben említett bármely magas rangú hivatalnok, például a tulajdonos RuszGidro elnöke távozna tisztségéből.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport