Rühpánik az Elysée-palotában

2009.10.14. 10:44 Módosítva: 2009.10.14. 10:44
Az elnöki párhoz képest rendkívül rossz körülmények közt él a francia elnöki palota személyzete. Feltehetőleg erre vezethető vissza, hogy ragályos bőrbetegség ütötte fel fejét az őrség között.

Egészségügyi riadó közepébe csöppent a francia elnök és felesége, miután rüheseteket jelentettek az elnöki palotából, írja a szerdai Daily Mail. Az Elysée-palota őrségének három tagjánál hétfőn diagnosztizálták a rendkívül kellemetlen és könnyen továbbfertőző bőrbetegséget, az egészségügyi hatóságok most attól tartanak, hogy Nicolas Sarkozy és Carla Bruni is elkaphatta a kórt.

A három megbetegedett katona egyébként a hadsereg tagja, de egy katonai szóvivő szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy pontosan hogyan fertőződtek meg. A palota személyzete, azaz az őrség, az inasok, a szakácsok, a kertészek jóval rosszabb körülmények közt élnek, mint az elnöki pár, sokan elhanyagolt, túlzsúfolt szobákban alszanak, ahol rossz a szellőzés.

000 Par2805272

Gyakran előfordul, hogy a személyzet maga vásárolja az ágyneműt, amit ráadásul ritkán cserélnek, és mindezt tetőzi, hogy egerek és patkányok is megfordulnak a személyzeti szobákban.

Az elnöki rezidencia illetékesei mindent megtesznek hogy megakadályozzák a főképp szegény körülmények közt élőkre jellemző betegség terjedését a luxuspalotában. A rühvel fertőzötteket a kezelés és a felgyógyulás idejére elkülönítik a többiektől, és Sarkozy szóvivője úgy nyilatkozott, intézkednek, hogy a palotában szolgáló katonáknak a jövőben ne kelljen ennyire rossz körülmények közt élni.

A jelenlegi francia elnök és felesége viszonylag sok időt tölt az Elysée-palotában, de elődeikkel ellentétben az éjszakákat Bruni, három kilométerrel odébb lévő, 16. kerületi házában töltik.