Befejezik a világ legrondább épületét?

BBC
2009.10.15. 14:58
A "végzet szállodájának" is csúfolt 330 méteres phenjani Rjugjong Hotelt 1987-ben kezdték építeni, majd 1993-ban félbehagyták. Egy egyiptomi cég egy ideje az észak-koreai mobiltelefon-koncesszióért cserébe folytatja az építkezést.
Dprk pyongyang hotel rugen 05 s

Az észak-koreai főváros látképét több mint másfél évtizede egy félkész, kritikusok által az emberiség történetének legocsmányabb épületének nevezett felhőkarcoló uralja. A 330 méteres, háromoldalú piramis alakú Rjugjong (a fűzek fővárosa) Hotelt még Kim Ir Szen idején álmodták meg tervezői, hogy a kommunista ország és vezetője dicsőségét hirdesse.

Csakhogy amikor a kommunista ország gazdasága a 90-es évek elején összeomlott és állandósult az élelmiszerhiány, a helyiek által időközben a végzet szállodájának és Hotel Fantomnak is nevezett, kúpszerű fémcsúcsban végződő 105 emeletes épület építését leállították. A félkész épülethéj tetején rozsdásodó daru azóta a gazdagság helyett a diktatórikus észak-koreai vezetés önhittségét és összeomlott pénzügyi rendszerét jelképezte.

A halottnak tűnő, ablaktalan épületen azonban a helyiek legnagyobb meglepetésére 2008 nyarán ismét munkások hada kezdett dolgozni. Az események felgyorsulása összefüggött a hárommilliós Phenjan kicsinosításával, amivel a kommunista rezsim Kim Ir Szen, az országot jelenleg vezető Kim Dzsongil apja születésének 2012-ben esedékes századik évfordulójára készül.

A tavalyi év során Phenjan-szerte színházakat, szállodákat és lakóépületeket takarítottak ki, homlokzatokat újítottak fel és villamosvonalakat helyeztek át. A Rjungjong Hotel szürke betonelemeire és a tetején lévő kerek sapkára csillogó üvegpaneleket szerelnek. A kommunista vezetés az általános nyomor ellenére a jelek szerint megpróbálja Phenjant egy virágzó metropolisznak láttatni.

A fantomnépület felújítását – állítólag egy helyi vállalattal együttműlködve – az egyiptomi Orascom Telecom végzi. A projekt egy 400 millió dolláros üzlet része, melynek keretében az Orascom építi ki és működteti majd az ország 3G-s mobilhálózatát. A szálloda építése a cég egyik vezetője szerint a korábban felhasznált beton minőségi problémái és a nem teljesen egyenesre sikerült liftaknák ellenére "jól halad", és már elérték a majdani forgó étterem szintjét.

A terv szerint 2010-re végeznek a külső burkolással, 2012-re pedig elkészül az épület, melyben a szálloda mellett lakások és irodák is lesznek. Az épület tetejére az Orascom mobilantennáit szerelik majd.

Az észak-koreai tervgazdaság és a politikai elzárkózás miatt egyelőre megjósolhatatlan, hogy a hotelt és a mobilhálózatot lehetséges lesz-e gazdaságosan üzemeltetni, de gazdasági szakértők szerint a térség fellendüléséből 10 év múlva Phenjan is profitálhat.