Berlusconi igazságügyi reformot akar

2009.10.16. 20:29
Silvio Berlusconi megreformálná az igazságszolgáltatást, és akár népszavazást is kiírna a kérdésről. Az olasz miniszterelnök kiemelt mentelmi jogát előző héten semmisítette meg az alkotmánybíróság, ezért több ügyben is elszámoltathatják.

Az igazságszolgáltatás reformjára és az alkotmány módosítására készül az olasz miniszterelnök, miután az alkotmánybíróság az előző héten megsemmisítette a legfőbb közjogi méltóságok, köztük a kormányfő kiemelt mentelmi jogát büntetőperek esetében.

"Ha meglesz hozzá a többségünk, akkor a parlamentben fogjuk keresztülvinni az igazságügyi reformot, ellenkező esetben népszavazást fogunk kiírni" - mondta pénteken a szófiai látogatáson tartózkodó Silvio Berlusconi.

Új elképzelésének központi eleme a bírák és ügyészek tevékenységi körének szétválasztása. Emellett el akarja érni, hogy az ügyészségnek ne legyen lehetősége másodfokhoz fordulni, ha a vádlottat első fokon fölmentették.

A miniszterelnök ismét nekiment az alkotmánybíráknak, akik előző héten érvénytelenítették a parlament által már jóváhagyott, úgynevezett Alfano-törvényt, amely mindeddig akadályozta peres eljárások megindítását a kormányfő ellen. "A politikailag erősen befolyásolt bírák a politikai harc céljaira használják az igazságszolgáltatást, emellett úgy befolyásolják az alkotmánybíróságot, hogy az ténylegesen megsemmisítse a parlament határozatait" - fejtegette Berlusconi.

Nem folytathattak eljárást ellene

A valójában a kormányfőre szabott Alfano-törvény két eljárást blokkolt eddig: egyrészt Berlusconi egykori brit ügyvédje, az azóta már hamis tanúzásért elítélt David Millshez köthető korrupciógyanús ügyeleteinek kiderítését, másrészt a kormányfő médiabirodalma, a Mediaset filmforgalmazási jogainak vásárlásakor felmerült pénzügyi bűncselekmények felderítését.

Massimo Donadi, az Értékek Olaszországa (Italia dei Valori) nevű ellenzéki párt vezetője válaszul "peronizmussal" vádolta Berlusconit - a háború utáni Argentínában diktatúrát kiépítő Juan Domingo Perón elnökre utalva -, és ismét azt hangoztatta, hogy minden demokratikus erőnek össze kell fognia Berlusconi ellen.