Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Sikertelen merénylet a csecsen elnök ellen

2009.10.23. 19:17
Merényletet hiúsítottak meg Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök és egy parlamenti képviselő ellen péntek este Groznij városában - közölte Roman Edilov csecsenföldi helyettes belügyminiszter.

Edilov szerint a támadó gépkocsival nagy sebességgel behajtott egy épülő emlékhely területére, ahová a csecsen elnököt várták. A helyszínen tartózkodott már Adam Delimhanov parlamenti képviselő. Testőrei figyelmeztető lövéseket adtak le, de mivel az autó nem állt meg, lelőtték a gépkocsi vezetőjét.

Az autó utasterében egy hatalmas tartályt találtak, amelyhez drótok csatlakoztak. Mint kiderült, a tartályban plasztik robbanóanyag, illetve az iparban és a hadászatban ugyancsak robbantásokra használt hexogén volt. A lelőtt támadó egy Urusz-Martan város emírjeként ismert férfi volt, Beszlan Bastajev.

Az Interfax hírügynökség internetes oldalán megjegyezte: kedden a csecsen rendőrség arról adott hírt, hogy Groznijban megöltek egy férfit, aki állítólag merényletre készült Kadirov ellen. Az illetőt, a Gudermesz emírjeként ismert Szaidemi Hizrijevet terrorcselekmények miatt körözték Csecsenföldön.