Újraindul Berlusconi korrupciós pere

2009.10.31. 17:07
November 27-én ismét elkezdődik Silvio Berlusconi korrupciós pere – jelentették be olasz bírósági források.

Az olasz kormányfő ellen indult pert tavaly függesztették fel, miután az olasz parlament elfogadott egy olyan törvényt, amely védettséget adott Berlusconinak. Október 7-én azonban az olasz alkotmánybíróság megsemmisítette az immunitási törvényt, amely védettséget adott a bírósági eljárásoktól a négy legfontosabb közjogi szereplőnek: az államfőnek, a kormányfőnek és a parlament két háza elnökeinek. A bírák indoklása szerint a törvény, amelyet röviddel Berlusconi tavalyi hatalomra jutása után szavazott meg a jobboldali többségű parlament, megsérti azt az alkotmányos elvet, amely szerint a törvény előtt mindenki egyenlő.

Az ügyészek három perben akarják Berlusconit a vádlottak padjára ültetni. A legfontosabb ügy az, amelyben egy brit ügyvéd, David Mills a kulcsszereplő. Millsről, aki Berlusconi ügyvédje volt, kiderült: hamisan tanúskodott, hogy "kimossa" az olasz kormányfőt a 90-es években ellene folytatott két perben. Az ügyészség szerint a Berlusconi-klán 90 millió eurós adócsalásában közreműködő jogász 600 ezer euró hálapénzt kapott ezért. Millst idén februárban négy és fél év börtönre ítélték hamis tanúzásért.

A 73 éves Berlusconi az alkotmánybíróság október eleji döntése után közölte: kitölti ötéves hivatali idejét a miniszterelnöki poszton akkor is, ha elítélik. Berlusconi 2008. tavasza óta miniszterelnök ismét.