Karadzsics elment a tárgyalására

2009.11.03. 14:52 Módosítva: 2009.11.03. 16:09
A háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető időt akar nyerni, hogy előkészítse védelmét, de a hágai törvényszék nem adott erre tíz hónapot. 2012 előtt nem várható ítélet.

Megjelent a hágai Nemzetközi Törvényszéken zajló perének keddi tárgyalási napján Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek volt vezetője, aki eddig bojkottálta az eljárást.

A kilencvenes első felében elkövetett háborús bűnökkel, köztük népirtással vádolt Karadzsics azért nem vett részt az első három ülésnapon, mert szeretné kiharcolni, hogy haladékot kapjon védelmének előkészítésére.

2012 előtt nem lesz ítélet

A 64 éves vádlott - aki maga látja el a védelmét - a bírói kamara előtt is megerősítette, hogy még nem érzi magát elég felkészültnek a perre. Nem lehet érdeke a bíróságnak sem, hogy az eljárás hiányos felkészültségű védelem mellett folyjék - vélte a százezer halottat maga után hagyó boszniai háború (1992-1995) egyik fő felelősének tartott Karadzsics.

A volt boszniai vezető korábban tíz hónapnyi időt kért arra, hogy áttanulmányozhassa vaskos dossziéját, de kérésének nem tettek eleget, és a per elkezdődött. Az eljárás a várakozások szerint így sem ér véget 2012 előtt.

Igaz ugyanakkor, hogy a pert a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék ügyészei szinte rekordgyorsasággal készítették elő Karadzsics tavaly nyári elfogását követően.

Az első három ülésnap a vádlott és jogi tanácsadóinak távollétében zajlott. A bírák eddig azzal fenyegették, hogy ha tovább bojkottálja az eljárást, jogi képviseletére hivatalból jelölnek ki ügyvédet, Karadzsics azonban ezt a megoldást elutasította.

A törvényszéki ügyészség úgy vélte, a bírák nem tűrhetik tovább Karadzsics bojkottját csak azért, mert a vádlott nem kíván jelen lenni a tárgyaláson.

Nem ismerte el bűnösségét

A tavaly elfogott Karadzsicsot egyebek között a szarajevói és a szrebrenicai népirtással vádolják. Szarajevóban a több mint hároméves ostrom alatt közel tízezren haltak meg, többségében polgári személyek, Szrebrenicában pedig több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le a szerb csapatok 1995 nyarán.

Karadzsics - aki akár életfogytiglani büntetésre számíthat - nem ismerte el bűnösségét ezekben a vádpontokban, és más háborús bűnök elkövetését is tagadja.

Alan Tieger ügyész viszont az előző napokon zajlott vádismertetés során arról beszélt, hogy a bizonyítékok szerint Karadzic tudta, hogy Szarajevó többéves ostroma alatt a szerb csapatok civileket is célpontnak tekintettek, és rettegésben tartották a polgári lakosságot, de semmit nem tett ellene, továbbá ő irányította a srebrenicai mészárlást is.

Karadzsics mellett Ratko Mladics egykori boszniai szerb katonai parancsnokot tartják a boszniai háború főbűnösének. Őt azonban a nemzetközi körözés ellenére máig nem sikerült elfogni.