Járvány Ukrajnában: 140 halott

2009.11.08. 15:15 Módosítva: 2009.11.08. 15:15
Egyre többen halnak meg az azonosítatlan vírus okozta tüdőgyulladásban. Kárpátalján a megbetegedések száma szombat estére elérte a 30 640-et.

Már száznegyvenen haltak meg a még mindig azonosítatlan vírus okozta tüdőgyulladásban Ukrajnában. Az ukrán UNIAN hírügynökség vasárnap délelőtti értesülései szerint az ország 27 területi egységéből már 16-ban túllépte a járványküszöböt az influenzás és vírusos légúti megbetegedések száma.

Az egészségügyi minisztérium szombat esti adatai szerint a járvány kitörése óta 936 ezren betegedtek meg a hivatalos megnevezés szerint szezonális influenza és alsó légúti vírusos fertőzés okozta kórban. A Magyarországgal szomszédos Kárpátalján a megbetegedések száma szombat estére elérte a 30 640-et. Innen eddig két halálesetet jelentettek. Az ungvári járási kórház belgyógyászati osztályvezető főorvosa azt közölte, hogy Kárpátalján egyelőre egyetlen esetben sem mutatták ki a H1N1 vírust, ami a sertésinfluenza kórokozója.

Ukrajnában a legtöbb megbetegedést a nyugat-ukrajnai Lemberg (152 242) és Ivano-Frankivszk (86 263) megyében regisztrálták. A fertőzés azonban rohamos tempóban terjed az ország középső és keleti vidékein is. Kijev és Donyeck megyében például már túllépte a 40 ezret a megbetegedések száma.

Az még továbbra sem ismeretes, hogy pontosan milyen vírus okozza a tömeges megbetegedéseket. Eddig már több sajtóorgánum megszellőztette, hogy nem hivatalos források szerint tüdőpestis tombol az Ukrajnában, amit azonban a közelgő elnökválasztásra való tekintettel eltitkolnak az ország vezetői. A minap az ukrán titkosszolgálat letartóztatott egy férfit, aki az interneten pestises megbetegedésekről adott hírt.

Szlovák határzár

Szlovákia az ukrajnai influenzajárvánnyal kapcsolatos megelőző biztonsági intézkedésként vasárnap reggeltől visszavonásig lezárta az ugari (Ubla) szlovák-ukrán határátkelőt az autósforgalom elől. Ezentúl a szlovák-ukrán határon már csak a felsőnémeti (Vysné Nemecko) határátkelő marad nyitva az autósok számára. Felsőnémetiben ellenőrzik azok egészségi állapotát, akik Szlovákia területére akarnak lépni. Szlovákia már kedd reggel lezárta a gyalogosforgalom elől a nagyszelmenci (Velky Slemenec) és az ugari határátkelőt, ami után Kisbereznán és Kisszelmencen is megállt az élet.

Az érintett határátkelők a schengeni övezet külső határát jelentik, tehát ezzel a lépéssel Szlovákia a többi uniós tagállamot is védi az új influenza terjedésétől. Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője a Kárpátaljai Igaz Szó című lapnak elmondta, ez az állapot nem maradhat fenn sokáig, mert a szlovák hatóság az ukrán fél megkérdezése nélkül hozta meg a korlátozó intézkedést.

Magyarországon egyelőre nem született a szlovákiaihoz hasonló döntés.

Vakcinaturizmus a szlovák határ mentén

Egyre több szlovák vásárol magyar, H1N1 elleni vakcinát. Győrben, Mosonmagyaróváron és Komáromban naponta 5-10 darab oltóanyagot vesznek meg szlovák állampolgárok. A határ menti gyógyszertárakban sorban állnak a vakcináért. Már nem csak a magyarok keresik az oltóanyagot, egyre több a szlovák vásárló is. Sokan 50, 60 vagy akár 100 kilométert utaznak a védőoltásért. A szlovákok háziorvosukkal íratják fel a vakcinát és vele is adatják be azt.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét nem lepte meg a vakcinaturizmus. Szlovákiában ugyanis nincs oltóanyag, ezért jönnek hozzánk a védőoltásért. Nálunk pedig - mivel uniós országról van szó - ha minden szükséges adat szerepel rajtuk, a szlovák receptek is érvényesek. "Amennyiben az alaki kellékek egy külföldi vényen megtalálhatók, akkor a magyar gyógyszerész jogkövető módon szolgáltatja ki a készítményt" - mondta Szabó Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Mivel Szlovákia egyelőre nem rendelt H1N1 elleni oltóanyagot, a határ menti patikákban arra számítanak, hogy a következő napokban tovább erősödik majd a szlovák vakcinaturizmus.