Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztrália jóváhagyta Zentai kiadatását

Az ausztrál kormány engedélyezte a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly kiadatását Magyarországnak. A 88 éves férfi két hónapig fellebbezhet a döntés ellen.

Ausztrália engedélyezte Zentai Károly kiadatását Magyarországnak, jelentette be csütörtökön az ausztrál belügyminiszter. Brendan O'Connor hozzátette, hogy a 88 éves Zentainak két hónapja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kiadatás jóváhagyása nem jelenti automatikusan Zentai bűnösségét. "Azt döntöttük el, hogy Zentai úr az ausztráliai kiadatási szabályokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban átadható-e Magyarországnak" - fogalmazott O'Connor.

zentai

Az évtizedek óta Ausztráliában élő Zentai Károlyt a magyar hatóságok azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában két társával együtt órákig kínozta és halálra verte a 18 éves Balázs Pétert, mert a fiatalember nem viselt sárga csillagot. Holttestére ezután köveket kötöttek, és a Dunába dobták. Zentai Balázs Péterhez hasonlóan budafoki volt, ismerték egymást, ezért tudhatta, hogy a fiatalember zsidó származású.

A Simon Wiesenthal Központ legkeresettebb háborús bűnösökről összeállított tízes listáján Zentai a hetedik helyen szerepel. A vádat is ők fogalmazták meg ellene, miután Balázs Péter bátyja eljutatta hozzájuk a bizonyítékokat, melyeket édesapjuk gyűjtött össze.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ emberei. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A Perth-ben élő Zentai mostanáig különböző kérelmek segítségével sikeresen elkerülte a kiadatást.