g
Gusztáv
3 °C
7 °C

Ausztrália jóváhagyta Zentai kiadatását

Az ausztrál kormány engedélyezte a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly kiadatását Magyarországnak. A 88 éves férfi két hónapig fellebbezhet a döntés ellen.

Ausztrália engedélyezte Zentai Károly kiadatását Magyarországnak, jelentette be csütörtökön az ausztrál belügyminiszter. Brendan O'Connor hozzátette, hogy a 88 éves Zentainak két hónapja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kiadatás jóváhagyása nem jelenti automatikusan Zentai bűnösségét. "Azt döntöttük el, hogy Zentai úr az ausztráliai kiadatási szabályokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban átadható-e Magyarországnak" - fogalmazott O'Connor.

zentai

Az évtizedek óta Ausztráliában élő Zentai Károlyt a magyar hatóságok azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában két társával együtt órákig kínozta és halálra verte a 18 éves Balázs Pétert, mert a fiatalember nem viselt sárga csillagot. Holttestére ezután köveket kötöttek, és a Dunába dobták. Zentai Balázs Péterhez hasonlóan budafoki volt, ismerték egymást, ezért tudhatta, hogy a fiatalember zsidó származású.

A Simon Wiesenthal Központ legkeresettebb háborús bűnösökről összeállított tízes listáján Zentai a hetedik helyen szerepel. A vádat is ők fogalmazták meg ellene, miután Balázs Péter bátyja eljutatta hozzájuk a bizonyítékokat, melyeket édesapjuk gyűjtött össze.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ emberei. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A Perth-ben élő Zentai mostanáig különböző kérelmek segítségével sikeresen elkerülte a kiadatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!